Dues visions sobre l'habitatge a Sant Cugat

Ràdio Sant Cugat reuneix administradors de finques i Sindicat de Llogateres al voltant del futur de l'habitatge

El mercat immobiliari santcugatenc complica i molt l'accés a l'habitatge / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

Economia

Publicat el 27/des/19 per Albert Prat

L'accés a l'habitatge és una de les principals preocupacions dels santcugatencs, que veuen com els alts preus del lloguer i de la compra, dels més cars de l'estat, expulsen veïns dia rere dia. Que hi ha un problema ho veu tothom, però el diagnòstic, els remeis i els culpables no queden tan clars. El 'Sant Cugat a fons' ha reunit Ramon Riera, fundador d'Eurofincas, i Mariona Sòria, portaveu del Sindicat de Llogateres per parlar de causes, receptes i solucions per intentar solucionar la crisi habitacional que pateix la ciutat.

Escolta-ho

La via no és la mateixa, però sí que els dos han coincidit en apuntar que els poders públics no han pres les mesures suficients per prevenir aquesta situació, que ara és difícil de capgirar, a curt termini. L'escalada dels lloguers demana accions concretes per part de les administracions, que han de respondre a situacions d'emergència per a les persones més vulnerables. Sòria ha col·locat també en aquest paquet als administradors de finques, un fet que Riera rebutja i parla de casos aïllats.

El canvi en la duració dels lloguers que els va reduir fins als tres anys, va ser l'inici de l'escalada, que ara mateix provoca un gran fenomen d''expulsió', com ha admès Riera. En aquest sentit, Sòria ha reclamat estabilitat en els contractes que permetin fer projectes de vida a llarg termini sense estar pendent 'cada cinc anys' de si s'ha de marxar o no d'un pis perquè no es pot pagar. Riera hi coincideix, però també assenyala que el sistema antic 'no era just' per als propietaris, ja que els lloguers no s'actualitzaven prou ràpid.

La portaveu del Sindicat de Llogateres ha apuntat també a la proliferació de SOCIMIs i fons d'inversió, que han convertit el lloguer en material d'especulació. I també a algunes APIs, en casos de 'mala praxi'. Riera en aquest cas ha defensat l'honorabilitat del gremi, o almenys els administradors col·legiats, ja que ha apuntat que hi ha molt d'intrusisme professional al ram. També ha assenyalat que els Administradors de la Propietat Immobiliària no treballen amb societats o fons d'inversió i que 'aconsellen' als propietaris sobre la raonabilitat dels preus, però que no tenen l'última paraula.

Pel que fa a la intervenció pública, Ramon Riera ha demanat 'agilitzar' els tràmits per poder construir més habitatges i a requalificar més sòl per poder ampliar la promoció. Una empenta que ha de ser de la mà de l'administració en col·laboració publicoprivada que permeti donar resposta a les necessitats de les persones més necessitades. Sòria no es conforma, però amb les bones paraules i demana que també sigui la iniciativa privada qui s'arremangui per poder aprovar lleis amb consensos amplis per donar resposta a l'emergència habitacional.




DECLARACIONS

Mariona Sòria

Venim de més de 15 anys d'una legislació aberrant quant a la protecció de l'habitatge com a dret. No només els contractes, també les SOCIMIs són un problema afegit que patim.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ramon Riera

Desgraciadament estem en una legislació urbanística molt lenta. A més, has d'intentar sortejar moltes traves. N'hi ha més de les que pensem.

Your browser doesn’t support HTML5 audio