Sant Cugat és la ciutat amb més diferència salarial entre homes i dones de la comarca
De mitjana, els santcugatencs cobren un 32% més que les santcugatenques
Sant Cugat és el municipi vallesà que presenta més desigualtat entre salaris / Foto: ACN
EconomiaPublicat el 20/des/19 per Martí González
Sant Cugat és la ciutat de més de 40.000 habitants amb una major bretxa salarial tant per sexes com per edats del Vallès Occidental. De mitjana, els santcugatencs cobren un 32% més que les santcugatenques, mentre que la diferència comarcal, catalana i estatal entre homes i dones està al voltant del 24%. Per edats, les persones majors de 34 anys cobren un 56% més que les menors de 34. Són dades de l'informe anual de l'Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVO), amb xifres del 2017, que determina també que el salari mitjà de la població resident a Sant Cugat se situa als 43.124 euros anuals, un 54% més que la mitjana comarcal.
Tot i aquesta mitjana, la mediana, és a dir el valor central de les dades recollides, és significativament més baix i se situa als 33.204. De fet, si se separen encara més les xifres, la mitjana salarial de la població santcugatenca augmenta considerablement gràcies a un 10% dels santcugatencs que cobren fins a 85.962 euros anuals.
A banda d'aquestes bretxes salarials per sexe i per edat, Sant Cugat també presenta la diferència salarial més acusada entre treballadors amb nivell formatiu més baix i els que tenen més nivell d'estudis. Els salaris dels segons són 2,9 vegades superiors. Rubí, per contra, és el municipi amb menor diferència entre categories.
Sant Cugat, a més, trenca la tendència general en nacionalitats: els treballadors estrangers cobren més que els nascuts a l'Estat espanyol. De mitjana, al Vallès Occidental, a Catalunya i a l'Estat espanyol les persones estrangeres cobren menys que les nascudes a l'Estat. Finalment, en l'informe destaca que els residents a Sant Cugat cobren un 29,9% més de mitjana que les persones que hi treballen. És a dir, els salaris més alts dels santcugatencs els guanyen treballant fora de la ciutat.