Escoltar, clau per retenir el talent a les empreses
El Sant Cugat Tribuna ha reflexionat sobre els secrets per cultivar i mantenir el talent a les companyies
Publicat el 7/nov/19 per Sergio Morales
El talent és quelcom que es pot cultivar, que té tothom i que és clau per al bon funcionament de les empreses. De fet, retenir-lo és cabdal per assolir l'èxit. Com fer-ho depèn de cada companyia, però escoltar pot ser un bon punt de partida. És la conclusió extreta al Sant Cugat Tribuna, organitzat per Sant Cugat Empresarial (SCE) aquest dijous i que ha reunit en una conversa tres figures del món empresarial santcugatenc: la directora de recursos humans de Boehringer-Ingelheim, Olga Salomó; el degà de l'ESADE Business School, Josep Franch; i la directora mundial d'impressió en gran format d'HP, Guayente Sanmartín.
Salomó és optimista en el sentit que creu que tothom té un talent i que és responsabilitat de l'empresa 'cultivar-lo'. Un discurs compartit per Sanmartín, que ha afegit que els caps han de ser capaços de detectar aquestes fortaleses en els treballadors per tal de treure'n profit.
La retenció del talent ha estat el rovell de l'ou de la ponència, conduïda pel periodista santcugatenc Jofre Llombart. En aquest sentit, Franch ha apuntat a la importància dels valors de les companyies: 'Més enllà del sou, la filosofia de l'empresa és clau' per convèncer els treballadors de quedar-s'hi. Tot i això, ha alertat de la importància de mantenir un equilibri entre fomentar la rotació versus 'tenir lligats a una cadira' els empleats.
La trobada ha posat de manifest reptes com l'impuls del talent jove, però també del sènior. Per al degà d'ESADE Business School 'la diversitat intergeneracional' és un valor afegit per a qualsevol companyia. Ara bé, no només s'ha de buscar un equilibri d'edats, sinó també de gènere. Guayente Sanmartín ha subratllat la importància que les dones tinguin una presència destacada al món empresarial i ha assenyalat on és el límit per aconseguir-ho: 'És una qüestió de voluntat de les empreses'.
L'acte ha tingut lloc a l'auditori de la seu de Banc Sabadell i ha aplegat associats de SCE. També han assistit el conseller de Polítiques Digitals, el santcugatenc Jordi Puigneró, i l'alcaldessa, Mireia Ingla, que ha lloat el paper de les empreses a la ciutat. 'Sant Cugat no seria la ciutat que és sense les seves empreses i entitats', ha expressat. També ha allargat la mà a les companyies perquè el sector públic i el privat posin el talent 'al servei de la gent'.
Puigneró, contra el decret de seguretat digital
Puigneró ha aprofitat la seva intervenció al Tribuna per carregar contra el decret llei de seguretat digital publicat aquest dimarts al BOE. 'Aquest és un país d'innovadors i un decret no ho aturarà', ha assegurat.
Entre altres, el reial decret Llei de mesures 'urgents' en matèria de telecomunicacions inclou el reforçament del DNI com a eina 'única i excloent' d'identificació i la prohibició que les administracions espanyoles dipositin informacions a servidors de fora de la UE. Amb aquesta normativa, l'Estat podrà, per exemple, prendre el control de xarxes de comunicacions sense haver de demanar una ordre judicial si hi ha amenaces a l'ordre públic i a la seguretat nacional, bloquejar l'ús de la tecnologia 'blockchain' en la construcció de la identitat digital catalana, limitar la capacitat d'interlocució internacional dels centres de ciberseguretat autonòmics o supervisar i controlar qualsevol desplegament de fibra òptica.
DECLARACIONS
Olga Salomó
Si com a organització no escoltem, aquella persona marxarà. És fonamental la conversa, escoltar.
Your browser doesn’t support HTML5 audio