Una quarantena de treballadors afectats per vuit EROs a Sant Cugat entre gener i agost
CCOO alerta d'una 'tendència d'augment' d'aquests expedients arreu del país propiciada per una situació econòmica mundial d''incertesa'
El de la construcció és un dels sectors més afectats pels EROs a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia
EconomiaPublicat el 16/oct/19 per Sergio Morales
El sindicat CCOO veu amb preocupació la tendència a l'alça d'Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) arreu de Catalunya. En el cas de Sant Cugat, entre gener i agost s'han registrat vuit expedients, el doble que durant el mateix període de l'any passat. Aquests EROs han afectat enguany 40 treballadors, 20 menys, això sí, que els que es van veure afectats el 2018. La majoria d'ells són empleats dels sectors serveis i de la construcció.
Les dades en clau santcugatenca, que CCOO ha facilitat a Cugat Mèdia, van en sintonia amb les comarcals. Durant els primers vuit mesos de l'any s'han produït al Vallès Occidental 74 EROs, gairebé el doble que el 2018, quan se'n van fer 40. A la comarca, el creixement d'expedients sí s'ha traduït en més treballadors afectats: 1.218, un 25% més que entre gener i agost de l'any passat.
Pel que fa a Catalunya, les dades abasten entre gener i juliol. Enguany s'han comptat 247 EROs arreu del país, un 3,8% més que el 2018. Aquest creixement, a nivell nacional, ha suposat que s'hagin vist afectats 5.639 treballadors, un 17,8% més que durant els set primers mesos de l'any passat.
Incertesa i inestabilitat
CCOO alerta que és la primera vegada des de 2012 que la tendència és a l'alça. El sindicat atribueix el creixement d'EROs a la situació econòmica mundial d''incertesa', afectada per fenòmens com el 'Brexit' o les guerres econòmiques entre els Estats Units i la Xina. 'Algunes empreses ho aprofiten per adaptar les seves plantilles per seguir incrementant els seus beneficis', explica el sindicat.
Tot plegat, creuen des de CCOO, s'agreuja per la situació particular de l'Estat espanyol, amb una repetició electoral a tocar provocada per 'la manca de governs estables'. El col·lectiu de treballadors insta les companyies a no aprofitar la conjuntura 'per practicar mesures de contractació i reestructuració preventives'.
El sindicat reclama a les administracions públiques acords polítics que permetin 'la suficiència i despesa pública necessària per aprofitar el creixement de l'economia, redistribuir la riquesa amb més ocupació i millors salaris i transformar el model productiu'.