La planta de Delphi a Sant Cugat tancarà i deixarà sense feina 540 persones
Publicat el 4/feb/16 per Sílvia González / Mar Castro
L'empresa de components d'automòbil nord-americana Delphi ha anunciat que tancarà la planta a Sant Cugat després de 53 anys d'activitat. Si al maig no hi ha cap empresa que es vulgui quedar amb la planta, començarà un expedient de tancament que s'allargarà tot el 2016 i que comportarà els acomiadaments dels 540 treballadors fins a finals d'any. Al llarg d'aquest dijous, s'han fet assemblees per donar a conèixer els detalls de la situació als empleats.
Fins ara, cap companyia s'ha interessat en ferm en l'adquisició de la planta per fabricar-hi algun producte, després que al desembre Delphi informés que l'actual càrrega de treball no garantia la continuïtat més enllà del 2016. El president del comitè d'empresa, José Antonio Morán, ha explicat a Cugat.cat que ara s'obre un període de negociació fins a l'abril per trobar una alternativa a Delphi i a l'anunci de cessament de l'activitat productiva.
José Antonio Morán
Tenim un cert marge per trobar una alternativa perquè es quedi amb les instal·lacions i pugui suportar un volum de feina perquè finalment no tanqui la planta. No obstant això, Delphi ha anunciat la decisió de cessar les activitats productives durant el 2016.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Fins al dia d'avui, la planta dóna feina de forma directa a 540 persones i a 160 més indirectament, tot i que va arribar a ocupar-ne més de 1.500 en èpoques daurades. Sense cap projecte per a Sant Cugat, en els darrers temps Delphi va apostar per obrir plantes a la Xina i Romania. Segons Morán, és a aquest últim país on la companyia s'endurà la producció de Sant Cugat, una decisió a la qual s'oposen fermament.
José Antonio Morán
Com a comitè d'empresa, ens oposem a aquest tancament. Qualsevol alternativa que no sigui la del manteniment de l'activitat industrial trobarà la nostra oposició. És una decisió que pren unilateralment per obrir un procés de deslocalització de la producció.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
L'empresa ha emès un comunicat per confirmar el procés de tancament en què assegura que 'treballarà estretament amb els representants laborals per aconseguir un acord que permeti minimitzar l'impacte social de la mesura'. A més, expliquen que estan buscant 'oportunitats potencials externes de reindustrialització de la factoria'.
La planta de Sant Cugat va néixer el 1962 amb la implantació de Condiesel. La factoria va passar després a les mans de la multinacional Lucas i, en darrer terme, va ser propietat de Delphi.
Suport del ple municipal
El ple municipal va expressar al desembre el suport a la planta, dies després de saber-se la delicada situació que travessava. La moció institucional va subratllar que l'Ajuntament treballaria per mantenir els llocs de feina de la companyia i que en cap cas hi hauria una requalificació dels terrenys de la planta per fer-los residencials.
El text va suposar el compromís del govern local i de l'oposició d'implicar-se 'al més alt nivell' per garantir l'activitat de l'empresa, ubicada a la carretera de Cerdanyola.
Dificultats en l'última etapa
El 2005 la direcció i el comitè d'empresa de Delphi van tancar un acord per executar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal per tirar endavant la companyia i afrontar la disminució de les vendes, especialment en el mercat asiàtic. L'expedient va suposar la prejubilació de 120 empleats. El 2008 va ser un any difícil amb diverses mobilitzacions dels treballadors. L'any següent, però, va suspendre's temporalment el segon ERO que va afrontar l'empresa gràcies a un augment puntual de comandes.
El 2010 els treballadors va advertir d'un nou degoteig d'acomiadaments però un nou acord entre la direcció i el comitè d'empresa va evitar 66 acomiadaments amb prejubilacions, baixes incentivades i recol·locacions. El 2013 va arribar un nou expedient amb 31 acomiadaments.