La ploma santcugatenca en assaig, present en aquest 23 d'abril

Assajos de tot tipus també són la proposta dels autors locals

Cultura

Publicat el 23/abr/14 per Sílvia González

Els autors santcugatencs sobresurten aquest 23 d'abril amb l'assaig a partir de propostes biogràfiques, històriques, de país i d'autoajuda. Marta Pessarrodona, Josep Maria Figueres, Ferran Aisa, Ignasi Bea, Àlex Barnils, Paola Vignola i Jofre Llombart configuren enguany aquest equip de l'assaig local.

'Virginia Woolf i el Grup de Bloomsbury', de Marta Pessarrodona (Ara Llibres)

Premi Nacional de Cultura, Pessarrodona descriu el grup de Bloomsbury. Amb la figura de Virginia Woolf com a figura central, l'autora descobreix els altres components del grup i la seva estimulant atmosfera de creativitat i afectació psicològica, la seva moralitat lliure de prejudicis socials i el compromís dels seus membres vers el feminisme, el socialisme polític i el pacifisme.

'Lluís Companys: contra la guerra', de Josep Maria Figueres (ICIP i Angle Editorial)

L'historiador apropa un recull d'escrits i d'intervencions parlamentàries del president de la Generalitat contra la presència i la intervenció militar espanyola al Marroc, en una clara demostració del seu activisme antimilitarista. Figueres revisa l'activitat incessant de Companys en contra d'aquesta intervenció com a diputat, com a polític català i com a periodista.

'CNT: la força obrera de Catalunya', de Ferran Aisa (Editorial Base)

Reivindicar la força social de la Confederació Nacional de Treballadors (CNT) és l'objectiu del llibre, on Aisa destaca la incidència que va tenir el sindicat en la societat catalana de la primera meitat del segle XX. A l'obra, l'autor remarca la importància de la CNT a l'època rubricant que quatre dels seus membres van arribar a ser consellers de la Generalitat durant la Guerra Civil.

'¡En cristiano! Policia i Guàrdia Civil contra la llengua catalana', d'Ignasi Bea (Cossetània edicions)

El text dóna veu a persones que han patit casos de discriminació lingüística arreu dels Països Catalans quan han usat el català amb les forces de seguretat espanyoles. Són 13 casos ocorreguts entre el 1996 i el 2012, a excepció dels dos darrers, produïts en els darrers anys del franquisme, una època que Bea ha volgut reflectir per mostrar la cara quotidiana de la repressió al català durant el seu període més àlgid.

'General Moragues, el diable de les Guilleries', d'Àlex Barnils (Clipmèdia)

El guionista santcugatenc s'endinsa en la vida del general Moragues amb una biografia dramatitzada que reivindica la figura del militar i dóna a conèixer els fets més rellevants de la seva vida. És una obra que repassa el paper cabdal que Moragues va tenir en la Guerra de Successió. El llibre inclou il·lustracions de diverses armes de l'època que separen les parts del text i complementen la història.

'Los singles y la madre que los parió', de Paola Vignola (Autoeditat)

Vignola s'estrena en el camp literari amb una obra que aborda els problemes de la separació conjugal i els reptes i mites dels solters a la societat d'avui dia. El llibre es divideix en dues parts: una de contingut divulgatiu i irònic i una altra en què apareix una breu novel·la.

'Doncs jo, ara, votaré sí', de Jofre Llombart (Angle Editorial)

El també periodista publica un recopilatori de testimonis que, tenint en compte el seu entorn familiar o geogràfic i la seva tradició ideològica, haurien d'oposar-se a la consulta sobiranista o votar 'no' segons Llombart però que finalment opten per la independència en cas que se celebri. Tot plegat té l'objectiu de desmentir la tesi de la fractura social que apunten els partits contraris a la independència.

En declaracions a Cugat.cat, Llombart ha explicat que un dels arguments més freqüents entre els protagonistes del llibre és la voluntat de trobar més benestar social i econòmic en un nou país.

Jofre Llombart

Tenen ganes d'estar millor econòmicament, políticament i culturalment.

Your browser doesn’t support HTML5 audio