Sant Cugat, escenari de les obres dels escriptors locals
Sant Cugat és escenari de les trames literàries d'alguns escriptors locals / Foto: Guillem de Pablo
CulturaPublicat el 23/abr/14 per Sílvia González
El Monestir, Valldoreix i els districtes esdevenen escenaris d'alguns dels llibres d'autors santcugatencs que es poden adquirir per Sant Jordi. Obres amb 'segell local' que també aposten per protagonistes santcugatencs, reals o ficticis, o presentar-se sota el paraigua del Premi de Poesia a la memòria de Gabriel Ferrater. Són les propostes de Manel Ollé, Mariona Masferrer, Marc Moreno, Mario Satz i JR Armadàs.
'Bratislava o Bucarest', de Manel Ollé (Grup62)
Obra guanyadora del darrer Premi Sant Cugat de poesia a la memòria de Gabriel Ferrater, 'Bratislava o Bucarest' és un sol poema de 650 versos dividit en 15 seccions que vol explorar la pròpia consciència amb un lector que mediti sobre el seu pensament a través d'imatges que apareixen en el text en forma de cascada. L'edició es completa amb una sèrie de cinc dibuixos d'Àlvar Farré i d'una 'caixa de ressonància' que conté els passatges d'obres alienes represos o al·ludits en el poema.
'Origen: Tambakunda', de Mariona Masferrer (Brau Edicions)
Allunyar-se dels tòpics de l'Àfricà i demostrar que el continent i Catalunya tenen molts punts en comú ha estat l'objectiu d''Origen: Tambakunda'. A l'obra, Mariona Masferrer explica en primera persona la vida de Samba, un senegalès que va demanar-li narrar les seves vivències mentre feien un intercanvi al programa 'Voluntaris per la llengua'. Masferrer plasma també les sensacions que va tenir quan va desplaçar-se fins al mateix poble d'origen d'aquest senegalès on va convertir-se en l'únic universitari.
'Independència d'interessos', de Marc Moreno (Llibres del delicte)
Moreno converteix el Monestir en la seu d'un entramat d'interessos polítics, religiosos i econòmics a 'Independència d'interessos'. El robatori d'uns documents, les consultes sobre la independència i una investigació policial centren aquest 'thriller' ubicat també a Matadepera i Sant Llorenç del Munt per retratar la cara més fosca del poder. El llibre és un 'thriller' català que s'allunya de les novel·les d'acció nord-americanes i incorpora elements d'actualitat, com el dret a decidir.
'El señor de la palabra', de Mario Satz (Stonberg Editorial)
L'escriptor d'origen argentí Mario Satz s'estrena en la novel·la amb un llibre ambientat entre Valldoreix, Mira-sol i la Floresta. 'El señor de la palabra' s'endinsa en el món de la donació d'òrgans desenvolupant, en paral·lel, una història d'amor. La protagonista passa de la tristesa profunda de perdre la seva parella a l'esperança de sobreviure a una greu malaltia gràcies a la donació del cor del seu estimat. La novel·la serveix de pont entre la mitologia hindú i la cultura occidental per acompanyar la protagonista en aquest viatge.
'La cicatriu del fill', de Joan Ramon Armadàs (Autoeditat)
L'obra continua la història del santcugatenc Marc Saladrigues amb l'acció reprenent-se a la Xina, després que el protagonista hagi descobert a Catalunya la doble vida com a espia de la seva mare. Saladrigues viurà una nova història amb la qual recorrerà el país per llocs insòlits, on el kungfu serà un dels elements destacats.
Per preparar la història, Armadàs ha viscut més de mig any a Dengfeng, el municipi on hi ha des de fa centenars d'anys el temple Shaolin. Una ciutat que marca el desenvolupament del protagonista, tal com ha explicat l'autor al magazín 'Sant Cugat a Fons-Matins en Xarxa'.
Joan Ramon Armadàs
El protagonista acaba a la ciutat de Dengfeng. Allà apareix el món del kungfu, el principal eix econòmic i social del municipi.
Your browser doesn’t support HTML5 audio