El Celler Cooperatiu prepara la seva inauguració per a aquesta tardor

Imatge d'arxiu del Celler Cooperatiu

Cultura

Publicat el 2/set/13 per Raquel Ligero

El Celler Cooperatiu s'inaugurarà aquesta tardor, després d'un procés de rehabilitació a càrrec de l'empresa Urcotex, que s'ha allargat més de 10 anys. Així ho ha afirmat el director dels Museus de Sant Cugat, Lluís Campins, que ha assegurat que les obres ja estan acabades i ara falta treballar la museïtzació de l'espai. La remodelació, que hauria d'haver finalitzat el primer trimestre d'aquest any després de nombroses demores, l'ha dut a terme el ministeri de Foment espanyol i ha tingut un cost de 490.000 euros.

El monument modernista santcugatenc, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell, encara ja la recta final després de més d'una dècada de remodelacions. Tot i que encara no s'ha fet efectiva l'entrega de l'edifici per part de l'empresa constructora a l'Ajuntament, els tècnics municipals ja treballen en la museïtzació de l'espai, és a dir, ambientar-lo amb la recuperació d'alguns elements originals, la restitució del funcionament de determinades màquines que s'utilitzaven per a principis del segle XX - el Celler data del 1921-, i la instal·lació de plafons informatius que expliquin la transcendència històrica, social i econòmica del Celler Cooperatiu per a Sant Cugat.

Segons Campins, es tracta d'una de les 'joies arquitectòniques' de la ciutat que recordarà als assistents la importància de l'agricultura i del cooperativisme de la ciutat en aquella època.

Lluis Campins

Les obres estan acabades i falta la museïtzació. En els propers tres mesos serà la gran novetat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El nou espai, que ha conservat una tercera part de l'original, es convertirà en subseu del Museu i acollirà actes culturals diversos. El Celler Cooperatiu tindrà els mateixos horaris que el Museu de Sant Cugat, que obre de dimarts a diumenge. El monument està declarat Bé Cultural d'Interès Local.

Els treballs de remodelació del celler han consistit en la conversió dels murs de descàrrega en miradors, la cobertura del terra amb paviment de vidre per copsar el recorregut que seguia el vi i la construcció d'un pinacle que corona l'edifici -previst en el projecte inicial de Martinell. Per protegir el monument, s'ha col·locat una tanca perimetral subjectada a pilars, que suportaran la il·luminació del conjunt monumental.