Àngel Comas publica un llibre sobre el cineasta barceloní Josep Maria Forn

Portada del llibre / Font: Llibreria Proteo

Cultura

Publicat el 21/abr/12 per Marc Sala / Mikel Vilalta

El crític de cinema santcugatenc Àngel Comas reivindica la figura del cineasta català Josep Maria Forn en el seu nou llibre, 'Josep Maria Forn: l'aventura del cinema'. Comas destaca la capacitat de Forn per lluitar contra la censura franquista i adaptar els seus projectes al context històric en què ha viscut. L'obra té pròleg a càrrec del catedràtic en Comunicació Audiovisual de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Roman Gubern.

A través de 400 pàgines i 200 fotografies, Comas analitza la trajectòria del director i productor de cinema català, nascut a Barcelona el 1928. A través de la seva productora Teide, Forn va donar oportunitats a joves cineastes com Ventura Pons, a qui va produir la seva primera pel·lícula, 'Ocaña, retrat intermitent'.

Segons Comas, el gran mèrit del barceloní va ser saber adaptar-se a cada situació històrica.

Àngel Comas

La gràcia és que va saber adaptar-se a totes les èpoques. Durant el franquisme feia uns treballs concrets i en la democràcia uns altres diferents.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




El llibre aprofundeix especialment en l'etapa creativa de l'època franquista i com Forn va lluitar contra la censura. Uns moments que van donar fruit a una de les obres més cèlebres del productor cinematogràfic, 'La piel quemada' (1966), on aborda el problema de la immigració a Catalunya. L'obra ja està disponible a les llibreries santcugatenques.