Sis conferències apropen la història de Catalunya del segle XX als santcugatencs
Interior del Claustre del Monestir
CulturaPublicat el 14/gen/09 per Anna Gonzalez
Òmnium Cultural i el Museu de Sant Cugat apropen a partir d'avui la història de Catalunya amb un cicle de sis conferències. Les xerrades se centraran en diferents aspectes de la cultura catalana del segle XX com la literatura, les administracions catalanes i la política. El tret de sortida serà aquesta tarda amb 'L'arrencada de la cultura: la literatura contemporània, de Verdaguer a Sagarra i Pla' a càrrec de Narcís Garolera.
Fins el 18 de març, el Museu de Monestir acollirà cada dimecres una xerrada sobre diferents aspectes de la història de Catalunya al segle XX. Les sis cites tindran lloc a les vuit del vespre i aproximaran aspectes com la literatura, la política i la cultura de la mà de diferents professors d'universitats catalanes.
La vicepresidenta d'Òmniun Sant Cugat, Maria Rosa Caballé, explica la importància de les conferències.
Maria Rosa Caballé
Els conferenciants que tindrem són professors universitaris coneguts. Són primeres espases ja que cadascun d'ells ens poden parlar d'un punt determinar de la història catalana del s.XX.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
És el cas de Narcís Garolera, de la universitat Pompeu Fabra, que serà l'encarregat d'iniciar el cicle aquest vespre amb 'L'arrencada de la cultura: la literatura contemporània, de Verdaguer a Sagarra i Pla'.
Maria Rosa Caballé explica l'argument d'aquesta conferència.
Maria Rosa Caballé
Serà una visió general de la transició d'una època on la llengua catalana escrita passa força desaparcebuda, cap a una època on guanya importància gràcies a l'impuls de Verdaguer.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
El seguiran Albert Balcells, de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb una xerrada sobre la institucionalització de la cultura i el santcugatenc Josep Maria Figueres que oferirà el 11 de febrer una conferència sobre el periodisme en guerra.
El també santcugatenc Borja de Riquer parlarà el 18 de febrer del catalanisme polític arran del franquisme, mentre que Jaume Sobrequés farà una aproximació a la visió catalana de la transició.
El cicle clourà el 18 de març amb la conferència 'El catalanisme polític en la democràcia' a càrrec del professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Pelai Pagès.