Dolors Miquel guanya la V edició del Premi Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, amb l'obra 'Missa pagesa'
Publicat el 27/abr/06 per Ester Castanyer
La lleidatana Dolors Miquel, amb l'obra 'Missa pagesa', ha estat la guanyadora de la cinquena edició del Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, dotat amb 7.250 euros. Sota aquest títol, l'obra guanyadora planteja una clara denuncia de la societat actual i especialment d'actituds com la hipocresia i el materialisme. El lliurament del guardó s'ha fet coincidir, com és habitual, amb l'aniversari de la mort de Gabriel Ferrater.
Sota títol de 'Missa pagesa', l'obra guanyadora de la cinquena edició del Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater presenta una clara i dura crítica social on l'autora ha volgut denunciar actituds com la hipocresia, la manca de comunicació directa entre les persones o el materialisme.
Dolors Miquel, nascuda a Lleida al 1960, ha explicat que, a diferència de les seves obres anteriors, en aquest llibre trenca el to més introspectiu i surt del seu propi jo per obrir-se i qüestionar la societat que l'envolta.
Dolors Miquel
Aquest llibre és com una mirada més del jo cap a fora, de la societat i el moment que envolta aquest jo. I el fàstic que em produeix aquesta societat que m'envolta és el que va impulsar a escriure aquests poemes i a fer una crítica de tanta estupidesa que corre pel món
Your browser doesn’t support HTML5 audio
L'obra està estructurada en 3 parts i, partint d'un fragment titulat 'L'homilia dels cretins', reprodueix, en part, l'estructura de la litúrgia pròpia de les misses. L'autora utilitza també les referències a la pagesia per reivindicar la importància de la terra i de la naturalesa.
Els membres del jurat han volgut destacar també la forma del poemari, especialment l'ús d'un lèxic viu que va des de les expressions més actuals fins a d'altres més pròpies de la gent gran, així com el ritme i la musicalitat. Escoltem Jordi Cornudella, editor d'Edicions 62.
Jordi Cornudella
El llibre demostra que l'autora sap perfectament, com saben tots els poetes que de debò ho són, que la poesia es fa amb idees però bàsicament amb paraules i amb música
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Cornudella ha remarcat també que el Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater ha rebut enguany menys exemplars que en anteriors edicions -en total 47- i que això demostra que aquest premi va sent reconegut com un certamen de prestigi on s'hi presenten obres de notable qualitat.
De la seva banda, la tinenta d'alcalde de Cultura, Àngels Solé, s'ha felicitat que aquesta iniciativa, que s'emmarca dins una clara aposta de Sant Cugat per la poesia, estigui en vies de consolidar-se.
Àngels Solé
Des de Sant Cugat estem contents perquè pensem que és un premi que va consolidant el seu projecte, que els guanyadors han estat d'una gran alçada literària, i perquè a més, aquest any l'ha guanyat una dona, i això també ens satisfà
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Per últim, l'alcalde, Lluís Recoder, ha reivindicat la importància del premi en la literatura catalana contemporània. Recoder assegura que el premi és l'aportació de Sant Cugat a les lletres del país.
Lluís Recoder
Aquest premi Gabriel Ferrater és la nostra aportació a les lletres catalanes.
El Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, organitzat per l'Ajuntament de Sant Cugat i Edicions 62, va néixer de la iniciativa de la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater i amb un premi en metàl·lic de 7.250 euros és un dels guardons més ben dotats del panorama poètic català. Com ja és habitual també, l'obra guanyadora serà publicada per Edicions 62.