Els municipis fan pinya per la defensa del català

Sant Cugat ha acollit la primera jornada sobre Política Lingüística als Municipis

Cultura

Publicat ahir per Sara Bella

Barcelona, Lleida, Reus, Girona, Montcada i Reixac i Sant Cugat han compartit la seva experiència en la defensa del català en l'àmbit local. Tot i que la realitat d'aquests municipis és molt diversa, la creació d'una regidoria específica per la promoció de la llengua, l'ús de la cultura popular com a agent promotor de la llengua i la importància de la transversalitat de les polítiques són alguns dels punts en comú que comparteixen. Tot plegat s'ha explicat a la taula rodona de la primera jornada sobre Política Lingüística als Municipis, una iniciativa per rellançar la política lingüística en l'àmbit local i situar la llengua com un dels eixos vertebradors de les polítiques municipals.

La trobada, que també busca establir mecanismes de coordinació territorial per enfortir la llengua als municipis, tal com demostra la taula rodona amb mitja dotzena de representants municipals, ha estat organitzada pel Departament de Política Lingüística de la Generalitat amb la col·laboració del Consorci per la Normalització Lingüística.

Una situació reversible

Durant l'acte, el conseller de Política Lingüística, el santcugatenc Francesc Xavier Vila, ha compartit les principals actuacions que s'estan impulsant des de la Generalitat per promoure l'ús de la llengua, entre les quals ha destacat el rellançament del Consorci Per la Normalització Lingüística (CPNL), dotant la institució de més recursos i múscul. D'altra banda, Vila ha recordat que la situació de la llengua, tot i ser delicada, també és reversible, i ha posat èmfasi en "l'enorme potencial de creixement" que té.

La mirada santcugatenca

Per la seva banda, la regidora de Política Lingüística de l'Ajuntament de Sant Cugat, Núria Fernàndez, ha posat l'accent en la necessitat de reforçar l'ús del català entre el jovent i la població nouvinguda i ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva davant de la situació actual "d'emergència lingüística". Respecte a la creació de la regidoria de Política Lingüística, Fernàndez ha compartit la primera acció que aquesta va dur a terme, una campanya interna per impulsar l'ús de la llengua a l'administració local mitjançant cartells amb el lema 'Parlem-nos en català'. "Si volíem que la gent es cregués la regidoria, primer ens l'havíem de creure nosaltres", ha dit.

Altres temes tractats a la jornada

A la trobada, que ha comptat amb una assistència de més de 200 persones, també s'ha compartit el Pla d'Actuació per la Llengua al Camp de Tarragona i el Baix Penedès, s'han explicat les principals eines de diagnòstic de l'ús del català i s'ha parlat dels tallers de bones pràctiques lingüístiques impartits pel CPNL, entre d'altres.


DECLARACIONS

Francesc Xavier Vila

Hem de prendre accions perquè aquesta situació no es deteriori i guanyem terreny. La situació és reversible. Hem d'assegurar que els mecanismes d'aprenentatge i d'ús són els que han de ser perquè el català pugui perviure.

Your browser doesn’t support HTML5 audio