'Música en Conjunt': un projecte que democratitza la música a les escoles de Sant Cugat

L'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels impulsa aquesta iniciativa que apropa l'aprenentatge musical a més de 350 infants

Imatge d'arxiu d'un alumne tocant el violoncel en la presentació del projecte el 2016 / Foto: Ajuntament (Localpress)

Cultura

Publicat avui, a les 06:00 per Alba Triadó

L'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels (EMMVA) i el Conservatori de Sant Cugat converteix la música en una eina per crear vincles i trencar barreres socials amb el projecte 'Música en Conjunt'. La iniciativa busca integrar l'aprenentatge musical a les escoles de primària i d'educació infantil de la ciutat i oferir als infants l'oportunitat de descobrir la música a partir d'una metodologia inclusiva i accessible. El projecte, que va començar el 2012, ha aconseguit consolidar-se en diversos centres educatius, oferint a l'alumnat l'oportunitat d'aprendre a tocar instruments en grup.

Escolta-ho

Un projecte amb arrels profundes

La professora d'educació del cos de l'EMMVA i el Conservatori, Clara del Ruste, acompanyada pel cap de departament de guitarra del centre, Jordi Paredes, han passat pel magazín 'Faves Comptades' per explicar els orígens d'aquesta iniciativa, que va néixer fa 13 anys amb l'objectiu d'arrelar l'aprenentatge musical a l'entorn sociocultural de Sant Cugat. Els professors, han destacat que la iniciativa implica una estreta col·laboració entre els professors de l'EMMVA i el Conservatori i les escoles de primària i educació infantil de la ciutat.

El projecte utilitza la pedagogia Remis, que es basa en l'aprenentatge musical pràctic des del primer moment. A partir de tercer de primària, els estudiants tenen l'oportunitat de treballar amb instruments en grup, triant entre diverses opcions com guitarra, piano o flauta. Actualment, hi ha set, set escoles que participen activament en el programa: el Turó de Can Mates, que és la pionera, el Ciutat d'Alba, l'escola Joan Maragall, el Gerbert d'Orlhac, l'Olivera, La Mirada i el Collserola.

Jordi Paredes, un dels professors implicats en el projecte, ha destacat el repte i la importància de fer arribar la música a tots els estudiants, independentment del seu estatus socioeconòmic. "És una de les claus d'aquest projecte: democratitzar la música", ha assegurat.

I és que segons els professors, el programa no només ensenya habilitats musicals, sinó que també fomenta valors com la col·laboració i la solidaritat. En aquest sentit, els docents han explicat que la iniciativa ha aconseguit despertar l'interès per la música en molts estudiants, alguns dels quals han decidit continuar la seva formació musical en escoles especialitzades.

Celebració i mostra del treball

Com a culminació del treball realitzat durant el curs, el projecte organitza una gran trobada al Teatre-Auditori. Aquest any, l'esdeveniment tindrà lloc el 29 de maig, amb la participació de 350 alumnes en dos passis diferents. Els estudiants interpretaran peces treballades durant el curs, incloent-hi adaptacions de música contemporània realitzades pels professors del projecte.