Hem de considerar els grafitis obres d'art o actes vandàlics?

El coordinador de pintura mural i escultura en pedra del CRBMC, Pere Rovira, reflexiona sobre la dicotomia de l'art urbà

Mural en homenatge a Pla Narbona a la Casa de Cultura / Foto: Cugat Mèdia

Cultura

Publicat diumenge per Sara Bella

La idiosincràsia dels grafitis estableix una dicotomia entre els restauradors, ja que, en algunes ocasions, aquests han de treballar per preservar-los i, en altres, els han d'eliminar dels edificis històrics. A Sant Cugat, hi ha alguns exemples de grafitis que s'han de conservar, és a dir, d'aquells que es consideren art urbà, com és el cas de l'homenatge a Pla Narbona que hi ha a la Casa de Cultura, o dels murals que l'Ajuntament va fer a l'entrada de cada barri.

Escolta-ho

Segons ha explicat al 'Faves comptades' el coordinador de pintura mural i escultura en pedra del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), Pere Rovira, el principal problema d'aquest tipus d'art és que, a l'estar la intempèrie, té un procés de degradació important i això, inevitablement, fa que sigui efímer. D'altra banda, Rovira valora el respecte dels grafiters professionals pels murals aliens i assegura que aquests "tenen una sensibilitat envers el grafiti que fa que mai trepitgin la feina dels altres".

Un respecte que, per Rovira, no tenen alguns grafiters, concretament aquells que es limiten a fer gargots i signatures. Aquestes pintades, considerades actes vandàlics, poden malmetre el patrimoni històric, com va passar amb les pintades que es van fer a les parets del Monestir l'abril de 2022. "El Monestir té un tipus de pedra sorrenca, delicada, que requereix un tractament que només pot fer un especialista en pintura mural", comenta Rovira. "Un grafiti que es fa en tres segons, pot costar diverses setmanes, retirar-lo", lamenta.

Pere Rovira davant de l'estudi de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia



L'expert exposa que els grafitis són el problema principal que afecta el patrimoni històric. Segons el seu punt de vista, s'hauria d'educar la canalla amb aquesta sensibilitat cap a la cultura i el patrimoni. "I això tant val pels grafitis com per aquelles persones que toquen els monuments, s'hi enfilen o els agafa", conclou.

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 h a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe.


DECLARACIONS

Pere Rovira

En el cas del Monestir, té un tipus de pedra sorrenca, delicada, que requereix un tractament que només pot fer un especialista en pintura mural. Un grafiti que es fa en tres segons, retirar-lo pot costar vàries setmanes

Your browser doesn’t support HTML5 audio