Mireia Mestre (CRBMC): 'Preservar el patrimoni cultural de Catalunya requereix rigor i innovació constant'
La directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya explica els reptes de la institució al 'Faves comptades'
Mireia Mestre, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, davant les instal·lacions de Cugat Mèdia / Foto: Cugat Mèdia
CulturaPublicat el 3/novembre per Alba Triadó
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) es posiciona com un pilar fonamental en la preservació del patrimoni cultural del país. Mireia Mestre, la directora del centre, ha explicat al magazín 'Faves comptades' els reptes i objectius d'aquesta institució, subratllant la necessitat d'una conservació preventiva que impliqui tant professionals com propietaris.
Escolta-ho
Un dels objectius principals del CRBMC és impulsar la conservació preventiva, una estratègia que busca minimitzar els danys abans que es produeixin. "Actuar amb prevenció és clau per preservar el patrimoni", ha recalcat Mestre. Aquest objectiu, però, va més enllà dels professionals del sector i implica també als propietaris i gestors dels béns culturals.
Tot i que la institució treballa amb una plantilla reduïda, per a la directora és essencial actualitzar constantment els coneixements dels professionals involucrats en la conservació. "La nostra disciplina canvia constantment i hi ha tècniques noves que cal aplicar", ha explicat, ressaltant la importància de garantir rigor i qualitat en les intervencions.
El CRBMC no només es dedica a restaurar obres en el centre, sinó que també realitza intervencions in situ per tot Catalunya. Segons Mestre, el procés de restauració és minuciós i meticulós, començant per la identificació de cada peça amb un número de registre fins a l'exhaustiva documentació final del procés.
A més de la prevenció, la directora aposta per reforçar la recerca, especialment a través de convenis amb grups universitaris, i per millorar l'equipament científic del centre. En aquesta línia, un dels avenços més recents ha estat l'adquisició d'un microscopi electrònic, que permet fer anàlisis avançades sense necessitat de desplaçar-se a altres institucions.
La responsable de la institució considera clau que s'actualitzi la legislació per assegurar que les intervencions de restauració estiguin regulades i executades només per especialistes. Per a la directora del CRBMC és essencial que la nova llei del patrimoni cultural català contempli aquests aspectes.
Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe.