L'editorial santcugatenca Símbol Editors, present a la Fira del Llibre de Frankfurt

El segell fa 15 anys que viatja a la fira alemanya a la cerca de novetats per editar en català

Núria Batet amb un llibre a la Fira de Frankfurt de 2022, juntament amb una companya editora / Foto: cedida

Cultura

Publicat avui, a les 06:00 per Eva Garrido

L'editorial santcugatenca Símbol Editors és una de les més de 30 editorials catalanes que estarà present aquesta setmana a la 76a Fira del Llibre de Frankfurt. Amb gairebé tres dècades de trajectòria, el segell editorial ja fa 15 anys que no es perd aquesta cita de la ciutat alemanya, una de les més importants del sector en l'àmbit mundial. Símbol Editors va néixer el 1998 de la mà de Núria Batet i el seu marit, Jaume Ciurana. Tot i no haver-se dedicat mai al sector, explica Batet, tant ella com el seu marit sempre els havia fet il·lusió ''fer llibres''.

Amb aquesta empenta i molt a poc a poc, el matrimoni va anar ''investigant'' un món del qual no en sabien res. La Núria era professora d'anglès i el Jaume era advocat. 26 anys després, el segell compta amb 8 col·leccions que van des de l'àlbum il·lustrat als temes més contemporanis passant pels llibres d'història, els thrillers, els contes o llibres que ens connecten amb la natura.

Una oportunitat per anar a clissar novetats

Amb aquest objectiu Batet i Ciurana tornen a la Fira de Frankfurt des d'aquest dimecres i fins divendres, que és quan la fira obre portes als professionals. ''Al principi anàvem a la fira sense cap cita, i aquest any ja hi anem amb 25 cites concertades amb altres editorials'', detalla l'editora. Símbol Editors edita en català, és per això que les seves publicacions estaran a l'estand de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana. L'objectiu de Batet és, en principi, ''comprar'' llibres per editar-los en català.

Ara bé, com a petita editorial que són Núria Batet apunta que no sempre poden editar aquells llibres dels quals s'han fixat perquè, de vegades, ja se'ls ha avançat una altra editorial. ''Els editors t'ensenyen els seus catàlegs, les seves novetats, i si tens sort i ets el primer, doncs pots comprar-ho i editar-lo en català. El problema és quan t'agrada un llibre i ja l'ha agafat'', lamenta Batet.


Núria Batet, a l'esquerra de la imatge, a la Fira del Llibre de Frankfurt de 2023 / Foto: Cedida



Al pot petit hi ha la bona confitura

Símbol Editors és un projecte portat per tres persones que edita entre 10 i 13 llibres a l'any, però entre els seus títols n'hi ha alguns de tan aclamats com la col·lecció d'àlbums il·lustrats 'Benvinguts al museu'. En aquest sentit, Batet afirma que aquesta troballa la van fer, precisament, passejant per Frankfurt, sense tenir cap cita amb l'editorial. ''Vam veure un estand que tenien un pòster gran i il·luminat amb la portada de l''Animàlium' i ningú encara s'hi havia fixat. Vam tenir la sort de poder comprar aquesta col·lecció perquè els drets en català estaven lliures'', detalla la santcugatenca. El secret per mantenir-se al sector, segons Batet, és ''editar coses que t'agradin i que et facin feliç''.







DECLARACIONS

Núria Batet

El meu marit tenia una feina i jo en tenia una altra. Sempre ens havia fet il·lusió tenir una editorial i la vam engegar tenint 3 criatures.

Your browser doesn’t support HTML5 audio