El 'ritme diabòlic' de Vicent Estellés obre el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat

La Sala Clave de La Unió ha acollit el primer acte de la programació prèvia del Festival


  • Comparteix:

Obertura del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Obertura del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La poesia de Vicent Andrés Estellés ha emocionat i fet vibrar al públic que s'ha congregat aquest dimarts a la Sala Clave de La Unió en el primer de la vintena d'actes que acollirà la ciutat del Festival Nacional de Poesia. Sota el títol, 'Llegat Estellés: Fer estelles el vers', els poetes Enric Casasses i Eduard Marco han mantingut un diàleg entre lectures d'obres de l'autor valencià, del qual han destacat el ritme dels seus poemes.

Marco ha fet valdre que Estellés "va ser l'únic de molts, per molt que ell fos humil" i que, més enllà de dades històriques, el que el fascina és "el seu ritme diabòlic i musicalitat", que aconsegueix gràcies a les repeticions que utilitza en els seus poemes. Casasses també n'ha destacat que "és un dels poetes més atrevits que he conegut", de qui ha dit que és un dels més potents del segle XX universal.

En el diàleg també n'han detallat com el seu dia a dia com a fill d'un forner va acabar inspirant la seva obra. "El que li va permetre tenir un ofici va fer que la quotidianitat entres en els seus poemes", ha exposat Marco. Alhora, ha afirmat que "un poeta ha de tenir àngel, que no saps ben bé que és, però Estellés ho tenia".

El Festival Nacional de Poesia

El Festival arriba enguany a la 24a edició i s'allargarà fins al dia 29 del mateix mes. La programació d'enguany se centra en la celebració del centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés i el de la mort de Joan Salvat-Papasseit.

Tot i el primer acte d'aquest dimarts, l'espectacle inaugural serà, el 15 d'octubre i porta per títol 'Les veus del poble' sota la direcció de Jordi Bosch amb Victòria Pagès i Jordi Boixaderas a l'escenari amb l'acompanyament d'Albert Bover Trio; i la cloenda serà una posada en escena el dia 29 de 'Si una emergència', el darrer llibre de Mireia Calafell, a càrrec de la mateixa poeta i del músic Nil Ciuró.


Enric Casasses

És una explicació, una visió i una exclamació de la vida des de dins i amb tota la força possible d'un dels poetes més potents deel segle XX universal.

Eduard Marco

Per a ser un poeta necessites voluntat, inspiració, màgia, feina, atreviment i un boligraf i un paper



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.