Les cures protagonitzen les jornades de Patrimoni Viu 2024

Les jornades d'enguany se sumen a les activitats de la biennal Manifesta 15 Metropolitana

Imatge del cartell de Patrimoni Viu / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Cultura

Publicat ahir per Sara Bella

Tornen les jornades de Patrimoni Viu i, enguany, se sumen a les activitats de la biennal Manifesta 15 Metropolitana. Així, al voltant del tema de les cures, de l'11 al 13 d'octubre, el Museu, el Celler Modernista i la Torre Negra acolliran més d'una desena d'activitats. Patrimoni Viu s'emmarca en les Jornades Europees del Patrimoni, considerades la festa major del patrimoni cultural i l'activitat participativa més important d'Europa a nivell de patrimoni cultural.

La directora dels Museus de Sant Cugat, Alba Rodríguez, va explicar el magazín 'Faves comptades' de Ràdio Sant Cugat que l'objectiu de les jornades és "tractar un tema concret posant en valor la història i el patrimoni que tenim d'aquesta temàtica sobre les cures", així com "implicar la ciutadania i treballar amb entitats o amb agents amb els que habitualment no tenim l'ocasió o l'oportunitat de treballar."

'Les cures, tenir cura i ser cuidat, la seva història i la seva actualitat' és el lema que vehicula un programa d'activitats que inclou conferències, visites guiades, teatre, tallers i excursions, entre d'altres.

Activitats destacades


Divendres, 11 d'octubre

  • 18.30 h (Celler Modernista): Com ens hem curat al llarg del temps. Història i actualitat de la salut i les cures a Sant Cugat. A càrrec de Jordi Casas, Joan Arrizabalaga i Assun Reyes, amb la col·laboració del Grup d'Estudis Locals.

  • 19.30 h (Celler Modernista): Cuidar, cuidar-nos. Espectacle teatral resultant del projecte Fem un Museu 2024, dinamitzada per Maria Vancells.


  • Dissabte, 12 d'octubre

  • 11 h (sortida des del Museu del Monestir): Un passeig per la salut i les curs a Sant Cugat. De l'edat mitjana fins al segle XX. Itinerari guiat a càrred d'Isabel Centeno.

  • 12 h (Museu del Monestir): Inspirar-se per cuidar. Tast d'art teràpia adreçat a persones cuidadores familiars, voluntàries o professionals. A càrrec de la Fundació La Caixa.

  • 19.15 h (Celler Modernista): El Museum Quiz de les cures. Joc per equips, amb família i amics.


  • Diumenge, 13 d'octubre

  • 11 h (sortida des de Can Borrell): Cantem els goigs a Sant Adjutori. Sortida per l'entorn natural de Sant Cugat fins a l'ermita de Sant Adjutori. Allà aprendrem i cantarem el goig dedicat al seu sant, protector de la salut. A càrrec de l'Escola de Música Tradicional i del Club Muntanyenc.

  • 11.30 h (Torre Negra): El poder de l'alquímia. Taller adreçat a grans i petits, on descobrirem algunes de les propietats de les plantes per crear remeis naturals. A càrrec de L'Orgita, agricultura ecològica de Collserola.


  • Entitats col·laboradores

    Les jornades compten amb la participació de diverses entitats com són: Oncolliga; L'Ortiga, agricultura ecològica a Collserola; Sant Cugat amb el poble sahrauí (SCAPS); Windown; Grup d'Estudis Locals (GEL); Factoria Social de Terrassa (LaFact); Associació de Famílies amb Alzheimer (AFA Vallès); Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN); Club Muntanyenc, Escola de Cuidadors de la Fundació la Caixa i l'Escola de Música Tradicional (EMTSC).

    CONSULTA EL PROGRAMA COMPLET DE LES JORNADES AQUÍ


    DECLARACIONS

    Alba Rodríguez

    Volem posar en valor la història i el patrimoni que tenim sobre les cures, així com implicar la ciutadania i treballar amb entitats o amb agents amb els que habitualment no tenim l'ocasió de treballar

    Your browser doesn’t support HTML5 audio