Dones compositores: un deute històric en el món de la música

El 'Faves comptades' fa un viatge a través de la història musical feta per dones amb l'Orquestra Simfònica del Vallès

Cassiana de Constantinoble, Fanny Mendelssohn i Hildegarda de Bingen, compositores destacades de la història de la música / Foto: Cugat Mèdia

Cultura

Publicat el 5/octubre per Alba Triadó

El biaix de gènere és evident en moltes disciplines, també en la música. Per això el magazín 'Faves comptades' ha volgut fer el seu petit homenatge a les dones que es van dedicar a la música tot i els entrebancs que moltes es van trobar en aquest camí. Ho ha fet de la mà del divulgador musical i membre de Orquestra Simfònica del Vallés (OSV) Lluís Cabal, que ha posat de manifest la importància de recuperar i divulgar l'obra de les dones compositores, sovint oblidades o relegades a un segon pla en la història de la música.

Escolta-ho

Cabal ha fet un recorregut històric, remuntant-se fins al segle IX per parlar de Cassiana de Constantinoble, considerada la primera dona compositora de qui es coneix la identitat. De fet, alguns dels himnes d'aquesta humanista encara s'interpreten en el ritu bizantí actual.

El divulgador també ha volgut recordar Fanny Mendelssohn, germana del cèlebre Felix Mendelssohn, com a exemple d'una compositora del segle XIX que ha estat redescoberta recentment.

Lluís Cabal, divulgador musical i membre de l'OSV a l'estudi Ramon Barnils de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia


Una altra figura destacada en la història de la música és la de Hildegarda de Bingen, religiosa alemanya del segle XII, descrita com una dona polifacètica que va destacar en diversos camps com la música, la pintura, la ciència i la filosofia. D'aquesta compositora, Cabal ha destacat la seva contribució a la música sacra i el seu paper com a precursora de l'òpera.

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe