El 'Faves comptades' fa una radiografia al patrimoni del Museu de Sant Cugat

La directora del Museu de Sant Cugat, Alba Rodríguez, repassa les seus del museu i avança les novetats de les Jornades de Patrimoni Viu

Imatge de l'entrada del Museu de Sant Cugat / Foto: Ajuntament

Cultura

Publicat dimecres per Alba Triadó

El patrimoni museístic de Sant Cugat és molt ampli. Fa més de 20 anys que des de l'Ajuntament es va començar a treballar en una estructura descentralitzada que, a través de diferents elements del patrimoni cultural de Sant Cugat, permetés explicar la història de la ciutat. Tot plegat s'aixupluga sota el paraigua de Museu de Sant Cugat, que compta amb el Monestir, el Celler Cooperatiu, l'espai Torre Negra i la capella de Sant Domènec. Alba Rodríguez, directora d'aquest organisme, ha visitat l'espai de patrimoni del magazín 'Faves comptades' per fer una radiografia de la infraestructura museística de la ciutat i fer una retrospectiva als orígens de tot plegat.

Escolta-ho

Tot plegat va començar el 2003 va ser quan es va crear el Museu de Sant Cugat com a museu municipal. Un espai que es va obrir amb el Museu del Monestir, "que és la seu més emblemàtica, com no pot ser d'una altra forma, amb el Monestir de Sant Cugat", assenyala Rodríguez. Aquest museu se centra en el claustre del Monestir un espai que "explica una part molt important de la història de Sant Cugat, però també explica una part molt important de la història del país" diu la directora. És per això, afegeix, que el monestir té la categoria de Bé Cultural d'Interès Nacional .

El Celler Modernista és la segona seu del Museu de Sant Cugat que es va obrir de cara al públic. "És un altre dels elements patrimonials emblemàtics de la ciutat, el símbol més evident, segurament, i més vistós del que nosaltres diem el Sant Cugat del Vi, que és un reflex de la llarga tradició vinícola de la ciutat", explica la directora del museu.

Torre Negra és un altre edifici emblemàtic de la ciutat. Situat a la falda de Collserola, l'edifici es remunta a l'edat mitjana i està molt relacionat amb la història del Monestir. L'Ajuntament va comprar la finca el 2022 i si bé per ara no té un ús establert perquè necessita rehabilitació i restauració, ja forma part de l'estructura dels Museus de Sant Cugat. De moment, hi ha un punt d'interpretació al vestíbul on s'hi explica la història de Torre Negra i el seu significat a nivell històric. Des dels museus també es dinamitzen visites guiades que, de moment, són a la planta baixa i a l'entorn immediat.

Finalment, la capella de Sant Domènec és el quart element que forma part de l'estructura del Museu de Sant Cugat. Es tracta d'una capella construïda a cavall dels segles XVII-XVIII per la família Mates. "La capella originàriament estava dedicada a la Mare de Déu de la Pietat, però l'advocació de Sant Domènec, que era un dels sants que hi havia dins la capella, es va popularitzar perquè era el sant al que es pregava per protegir-se de la malària, una malaltia que en aquells moments també afectava Sant Cugat", ha narrat Rodríguez.

La directora dels Museus de Sant Cugat ha aprofitat l'espai per avançar la programació de les Jonades de Patrimoni Viu que enguany se sumen a les activitats de la biennal Manifesta 15 amb el lema "Les cures, tenir cura i ser cuidat, la seva història i la seva actualitat". Les jornades se celebraran de l'11 al 13 d'octubre.

Rodríguez ha explicat que l'objectiu de les jornades és "tractar un tema concret posant en valor la història i el patrimoni que tenim d'aquesta temàtica sobre les cures" i també, ha afegit, "implicar la ciutadania i treballar amb entitats o amb agents amb els que habitualment no tenim l'ocasió o l'oportunitat de treballar."