Kim Manresa, fotògraf: 'El 1986 els voltants del Camp Nou es van convertir en el bulevard del sexe'

L'artista florestà inaugura aquest dissabte l'exposició 'Bajo el Quinqué' a la nau central del Mercantic

D'esquerra a dreta Kim Manresa, fotògraf, i Pep Barnils, comissari de l'exposició 'Bajo el Quinqué' / Foto: Cugat Mèdia

Cultura

Publicat el 27/setembre per Alba Triadó

L'art de Kim Manresa torna a Sant Cugat. El fotògraf establert a la Floresta inaugura aquest dissabte a les 18.30 h l'exposició 'Bajo el Quinqué' a la nau central del Mercantic, en la tercera edició del Mercantic de Nit. La mostra és la crònica d'una nit de 1989 als voltants del Camp Nou, quan l'avinguda es va convertir en paraules del mateix artista en el 'bulevard del sexe'. De tot plegat, n'ha parlat Manresa i el comissari de l'exposició, Pep Barnils, al magazín 'Faves comptades'.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida por Cugat Mèdia (@cugatmedia)



Per situar l'exposició cal traslladar-se tres anys abans de quan Manresa va disparar les instantànies. El 1986, Barcelona havia estat nomenada ciutat olímpica. Un fet que, segons Manresa, va propiciar que "molts transvestits i transsexuals d'arreu del món s'instal·lessin al voltant de l'estadi". Les administracions, per la seva banda, havien començat a executar allò que deia l'eslògan del moment: "Barcelona s'anava posant guapa". Això volia dir que la ciutat començava a expulsar tot allò que no s'ajustava a la imatge que es volia donar de Barcelona al món. Així, els transvestits que hi havia al voltant del Camp Nou van estar al punt de mira del consistori.

Les fotos, en forma d'exposició, veuran la llum gairebé 40 anys després de fer-se. "Totes les grans ciutats tenen una part bona i una fosca, però de Barcelona només es vol ensenyar la part bona i turística, però també hi ha una Barcelona més fosca. Estem entestats a ensenyar una ciutat de tòpic", reflexiona Manresa. És per això que el fotògraf vol ensenyar "l'altra Barcelona".

Per fer el reportatge Manresa va demanar permís a les persones que treballaven al voltant del Camp Nou. En ser l'únic que els va demanar permís, li van concedir. "Vam agafar confiança, els hi vaig fer unes fotografies i els hi vaig donar. Alguns fins i tot em van convidar a casa seva per fer fotos de com es preparaven, es maquillaven i es posaven les perruques", relata el fotògraf.

L'exposició, comissariada per Pep Barnils, es podrà veure fins a finals d'any a la nau central del Mercantic.

Premis

Manresa és un dels fotoperiodistes de més renom internacional. Durant la seva carrera ha utilitzat la fotografia com eina de denúncia social. Manresa ha estat guardonat amb premis com el Fotopress Godó, Associated Press i el Visa d'Or del Festival Internacional de Fotoperiodisme, entre d'altres.


DECLARACIONS

Kim Manresa

Quan Barcelona va ser nomenada per acollir els Jocs Olímpics, travestis i transsexuals heterosexuals de mig món van arribar a la ciutat i es van instal·lar al voltant del Camp Nou. L'Ajuntament ho va prohibir les fotos són el resultat d'una nit que vaig conviure amb ells. Aquella avinguda es va convertir en el bulevard del sexe. Hi havia cues de cotxes demanant serveis. Era brutal, ni a Nova York, ni a París, ni a Bangkok hi havia aquest ambient.

Your browser doesn’t support HTML5 audio