El dia que Enric Marco va explicar la història de la seva mentida a Ràdio Sant Cugat

El santcugatenc mort el 2022 torna a ser notícia perquè la pel·lícula de la seva vida, 'Marco', és candidata als Oscars de Hollywood

L'actor Eduard Fernández caracteritzat d'Enric Marco al 'photocall' del Festival de Sitges de 2023 / Foto: ACN (Pere Francesch)

Cultura

Publicat dimecres per Albert Solé

Ara que Enric Marco, el santcugatenc que es va inventar que va ser deportat al camp d'extermini nazi de Floseenbürg, torna a ser notícia per l'estrena de la pel·lícula de la seva història al Festival de Venècia i la seva candidatura als Oscars de Hollywood, a Cugat mèdia recordem el seu pas per aquesta emissora. Quan el 2005 l'historiador Benito Bermejo va destapar la mentida, les primeres declaracions de Marco les va fer a Ràdio Sant Cugat. I quatre anys més tard, quan es va estrenar un documental sobre els fets que van commocionar el país ('Ich bin Enric Marco').


Pocs dies després de l'estrena d'aquest documental el 2009, Enric Marco va passar pels estudis de Ràdio Sant Cugat i va explicar per què es va inventar que havia estat pres en un camp de concentració -sí que va estar pres un any en una presó a Kiel-, i va arribar a president l'entitat Amical Mauthausen.



La pel·lícula

Després d'aquest documental, el 2014 Javier Cercas va escriure un llibre de la seva vida ('L'impostor'), i ara els directors bascos Aitor Arregi i Jon Garaño han convertit aquest llibre en una pel·lícula -'Marco'-, amb Eduard Fernàndez en el paper d'Enric Marco. El film està competint a la secció Orizzonti de la 81a edició del Festival de Cinema de Venècia que s'està celebrant aquests dies, i el 8 de novembre s'estrenarà a totes les sales de cinema. A més, aquests dimecres s'ha sabut que 'Marco' és una de els tres pel·lícules escollides per l'acadèmia del cinema espanyol per ser la representant espanyola als Oscars de Hollywood.



Les primeres declaracions

Enric Marco era un santcugatenc molt conegut i havia vingut a Ràdio Sant Cugat diverses vegades per explicar la que després es va descobrir com una faula, les seves vivències dins el camp d'extermini, que amania amb anècdotes emotives. Quan es va destapar la mentida el 2005, amb 84 anys va atendre la trucada de la ràdio i va intentar justificar-se. Va explicar que si es va fer passar tots aquests anys per un supervivent dels camps de concentració va ser perquè considerava que ell va patir el mateix que molts dels seus companys que sí que van ser en camps de concentració perquè ell va ser detingut per la Gestapo l'any 1942 i empresonat en una presó nazi durant més d'un any, acusat d'alta traïció al III Reich. Marco creia que d'aquella manera va poder donar veu a totes aquelles víctimes o als supervivents que no podien explicar la seva història.

Morir en silenci

A principis d'aquest 2024 el diari Ara va explicar que Enric Marco havia mort el 2022, però que ningú se n'havia assabentat fins llavors.






DECLARACIONS

Enric Marco

Hi ha una cosa deformada, que és fer-me passar per un supervivent d'un camp de concentració, però sí que vaig ser un resistent i una persona que va patir el mateix, amb els mateixos agressors i les mateixes condicions.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Enric Marco

Sento que tinc dret a ser membre perquè també vaig patir el que vaig patir, però per respecte sobretot als meus companys més grans, els que queden, me'n guardaré prou que se sentissin ofesos per la meva presència.

Your browser doesn’t support HTML5 audio