Alfa Pictures, la cinquena distribuïdora que més títols en català ha estrenat en els últims 10 anys

L'empresa santcugatenca ha estrenat un total de 44 pel·lícules

La santcugatenca Alfa Films es troba al passeig de la Torreblanca / Foto: Alfa Films

Cultura

Publicat el 6/agost per Acn

L'empresa santcugatenca Alfa Films és la cinquena distribuïdora de cinema del país que més títols en català ha estrenat els últims 10 anys, amb un total de 44 pel·lícules. Segons dades de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) analitzades per l'ACN, en primer lloc, hi ha Planeta Med, S.L, la productora, distribuïdora i organitzadora del festival DocsBarcelona i de la programació regular el Documental del Mes, amb un centenar de títols. En segon lloc, A Contracorriente Films (propietària dels cinemes Verdi) amb 76 pel·lícules; la també catalana Paycom Multimedia amb 75 títols més; i la productora i distribuïdora madrilenya de cinema infantil Flins & Piniculas (62 titols).

Per darrere de la santcugatenca; La Aventura (44), Drac Magic (42) i VerCine (42), totes tres barcelonines; en novena posició el gegant nord-americà Walt Disney (41 títols); i tancant el rànquing la madrilenya Avalon (38).

L'oferta cinematogràfica en català, estancada
El Govern va pactar l'any 2011 amb les grans 'majors' nord-americanes i el Gremi d'Exhibidors l'estrena anual de 25 títols doblats al català. La xifra, però, no s'ha assolit mai, i el màxim van ser 16 pel·lícules l'any posterior a l'acord.

Així ho reconeix també el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, en una entrevista amb l'ACN, on excusa la situació dels darrers anys per la pandèmia i la vaga d'actors i estudis nord-americans del 2023.

Aquell acord volia ser un "pas endavant" perquè el públic en català passés del 3%, i es projectava arribar al 35% de quota l'any 2017, però 13 anys després l'oferta de cinema en aquesta llengua i el públic continuen estancats.