Jaume Clotet: 'Com a periodista em feia por fer una novel·la de ficció que fos inversemblant'

El periodista i escriptor ha presentat a Sant Cugat el seu últim llibre, i premi Josep Pla, 'La Germandat de l'Àngel Caigut'

El periodista i escriptor Jaume Clotet al Claustre del Monestir, on s'ha fet l a presentació del seu últim llibre / Foto: Cugat Mèdia

Cultura

Publicat el 4/abril per Albert Solé

Jaume Clotet és un periodista que, de tant en tant, escriu llibres, i guanya premis, però no vol que el qualifiquin d'escriptor encara. Aquest dijous ha vingut a Sant Cugat a presentar la seva darrera novel·la, la primera ambientada en gran part en el present, i la primera de ficció: 'La Germandat de l'Àngel Caigut', premi Josep Pla 2024. De fet, com a expert en novel·la històrica, explica que ha necessitat 'salpebrar-la' de referències històriques reals perquè li feia por que, com a periodista, la història semblés 'inversemblant'. El també periodista santcugatenc, i amic personal, Jofre Llombart, ha sigut l'encarregat de presentar-li el llibre, que ha qualificat, a 4 d'abril, 'del millor llibre del 2024'.


El periodista Jofre Llombart ha presentat el llibre de Jaume Clotet a la Sala d'audiovisuals del Museu del Monestir / Foto: Cugat Mèdia

"La novel·la que jo he fet, ni la mateixa editora sabia quin gènere era; vam acordar que era un thriller històric, i a mi m'agrada afegir que també és religiós, bíblic, fantàstic...", ha explicat Clotet. Aquests darrers adjectius el posa perquè aquesta Germandat de l'Àngel Caigut, que no ha existit mai, és una organització secreta de l'església cristiana que té una missió concreta, i que arrossega en aquesta trama a un monjo de Montserrat i a una agent dels Mossos d'Esquadra, que esdevenen protagonistes involuntaris de la novel·la.

13.000 exemplars venuts

El llibre, que va sortir a la venda el 7 de febrer i ja ha venut 13.000 exemplars i va per la tercera edició, Clotet explica que el va escriure en nou mesos. "Els periodistes treballem bé amb una data de lliurament, sigui el tancament d'un diari o un butlletí de ràdio, i una novel·la la pots estar escrivint durant tres anys, o sis, perquè mai estàs content del tot. El fet de tenir una data de lliurament per entrar un premi, a mi em servia per entregar el llibre, després si guanyes, fantàstic, però m'ha servit com a mètode de treball".

Jaume Clotet, que a la presentació ha explicat que de petit va viure a Valldoreix -"quan encara no hi havia els Túnels de Vallvidrera", ha recordat-, assegura que ja té pensada la segona i la tercera part del llibre, després de veure la bona rebuda que ha tingut. A més, admet sense problemes que li agradaria molt que d'aquest thriller històric se'n pogués fer una adaptació cinematogràfica, tot i que sap que no depèn d'ell.

Tot i que segueixi escrivint, perquè li agrada molt, no vol deixar de banda el periodisme, ja que sap que encara és molt difícil viure només d'escriure llibre en català, i els que ho han aconseguit, Martí Gironell o Xavier Bosch, "tenen molt de mèrit".

A la presentació del llibre hi han assistit l'alcalde, Josep Maria Vallès, els regidors de Junts Jordi Puigneró i Cristina Paraira, i l'exconsellera Àngels Ponsa.




DECLARACIONS

Jaume Clotet

posar-li capítols històrics sencers i amb referències històriques que a tothom li poden sonar i són certs, li donen la versemblança que buscava. La por que tenia és que en fer-la una novel·la de ficció, perquè hi ha molta ficció, fos inversemblant. Com a periodista, si no és versemblant, malament. I la part històrica li dona consistència a tota la novel·la.

Your browser doesn’t support HTML5 audio