'Raschimura': la història de Pedro Vivancos, el famós ballarí que va obrir una acadèmia d'arts marcials a Sant Cugat

Francesc Bellart ha escrit un relat sobre aquest singular personatge que va patir una intensa persecució mediàtica i política a Espanya i al Canadà


  • Comparteix:

Imatge del llibre

Imatge del llibre "Raschimura" / Foto: ACN - Eli Don

Pedro Vivancos va passar de ser un dels millors ballarins de flamenc dels anys seixanta a Barcelona, a liderar una acadèmia d'arts marcials a Sant Cugat i obrir una fàbrica de productes macrobiòtics i clíniques i consultoris arreu de l'Estat. L'escriptor Francesc Bellart ha publicat 'Raschimura' (La Campana), un relat sobre aquest singular personatge. A través de la relació personal de la seva família amb la del protagonista i, complementat amb una extensa documentació, l'autor s'endinsa de ple en la història d'una família que va patir una intensa persecució mediàtica i política, primer a Espanya i després al Canadà.

Pedro Vivancos va fer els primers passos dalt d'un escenari a la taverna dels seus pares, on ajudava fent de cambrer. Segons l'autor, era una persona que aprenia molt fàcilment i estava molt ben dotat per aquesta disciplina, un fet que el va portar amb 20 anys a despuntar i convertir-se en poc temps en un dels millors artistes de flamenc del moment.

Arriba a Sant Cugat

A principis dels setanta, va obrir una acadèmia de dansa i arts marcials a Sant Cugat, gràcies a la qual va reunir un grup de seguidors fidels i set dones que l'acompanyarien tota la vida i amb qui va tenir una quarantena de fills. Després d'un viatge misteriós -del qual va tornar amb el cap rapat sota el sobrenom de Raschimura- Vivancos va obrir una fàbrica de productes macrobiòtics a l'Hospitalet, així com diverses clíniques i consultoris, proclamant que podia curar malalties com la diabetis o el càncer.

Tot plegat, però, el va portar els anys vuitanta a ocupar un gran nombre de titulars a la premsa després de la mort de diversos pacients a la seva clínica del Vallès, tot i que no es va demostrar res de forma concloent. Després d'una època al Canadà, on va refer la comunitat, Vivancos va morir a Amsterdam, en unes circumstàncies poc clares.

Un home controvertit

Vivancos va ser conegut per múltiples noms com el Pare, Ciervo, el Pare Ivan o, el més conegut, Raschimura, entre d'altres. Les opinions sobre ell també van ser molt diferents i, segons l'escriptor, mentre uns el consideraven una persona "generosa, humil i autèntica", d'altres el cataloguen "d'estafador, egoista i manipulador". Dos discursos que, afirma, li fan certa gràcia, ja que el mateix personatge deia que "s'havia de fugir de les dualitats del món".

Unes contradiccions que també es denoten en certa manera per la seva manera de fer, com per exemple les seves desaparicions, o les diferents coses a les quals es va dedicar al llarg de la vida. A banda, Bellart afirma que encara hi ha "moltes coses sobre Raschimura" que potser "no se sabran mai" algunes de les quals, per exemple, no va voler incloure en el llibre.

La primera secta?

Finalment, l'autor també reflexiona al voltant d'una de les preguntes principals que s'ha fet sempre la societat i l'opinió publica sobre Vivancos: va ser una de les primeres sectes o només una família que va decidir viure fora dels esquemes socials de l'època? "Si busques Raschimura a Google, moltes informacions et diran que era una secta, però si parles amb els parents, els fills o els deixebles, ells no volen ser considerats com a tal, i defensen que són una família", explica.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.