Quan la història és milionària: la casa pairal Can Mates es ven per 1,4 milions d'euros

Els propietaris han posat a la venda l'immoble del carrer de Sant Domènec, declarat Bé Cultural d'Interès Local

Imatge actual de la façana de l'immoble / Foto: Cugat Mèdia

Cultura

Publicat el 1/febrer per Sílvia González

La casa pairal Can Mates, ubicada actualment als números 17 i 19 del carrer de Sant Domènec, s'ha posat a la venda per un preu de 1,4 milions d'euros. L'immoble, declarat el 2008 Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), forma part de la llarga llista de cases catalogades de valor patrimonial en mans privades. En aquest cas, la finca, dividida en dos habitatges amb 680 metres quadrats habitables, té una llarga història ja que es remunta al segle XIV.

La finca, de dues plantes, conserva peces i vestigis de fa més de 700 anys com arcades, sostres i bigues.

Arcs de la casa a la planta baixa original de la finca / Foto: Engel & Volkers



La casa pairal Can Mates constava originalment d'una casa de dos cóssos (on ara hi ha la seu de la Penya Blaugrana) i una torre aixecades en planta baixa amb carreus on s'obre un portal de punt rodó.

Pati de la casa on es poden percebre diferents elements de construcció a la façana interior / Foto: Engel & Volkers



Més tard, l'immoble s'ampliava en extensió als números 17 i 19, que constitueixen la finca que es ven actualment. També guanyava alçada en afegir dos pisos fets amb tapial i maó aixecats en èpoques diferents.

Living room / Foto: Engel & Volkers





Una casa amb història

Segons l'historiador local Domènec Miquel, la casa estava ja documentada al segle XIV, quan era propietat de Blanca de Centelles, la noble que va fer possible el Castell-Cartoixa de Vallparadís. Miquel assegura que des de llavors, l'immoble ha passat per diferents mans com Pelaggio Mezquita, un forani de Castella que va contraure matrimoni amb una catalana que posseïa aquesta casa del casc antic i durant el segle XVI la construcció va ser coneguda com "La Mezquita".

Ja al XVII és quan l'immoble passa a ser propietat de la família Mates, que donaria nom a la finca fins al dia d'avui. A finals d'aquell segle i inicis del XVIII va ser l'habitatge de Domènec Mates, que treballava subministrant carn a Barcelona i aprofitava els corrals de la casa per guardar el bestiar. La família Mates va impulsar la construcció de la capella de Sant Domènec i és per això que el carrer on s'ubica agafa aquest mateix nom.

La casa, que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, va ser la més important del carrer de Sant Domènec, abans carrer de Dalt, i una de les més antigues del nucli antic.

L'edifici té planta rectangular formada per planta baixa i dos pisos. Els elements més característics són la porta d'entrada de punt rodó adovellada amb pedra i l'angle esquerra de la construcció, també de pedra. En el mur que forma la façana es poden apreciar diversos tipus d'obra: pedra, tapia i totxo, la cosa acredita diferents reformes, com certifica l'historiador Miquel.