Sant Cugat vol tornar a presentar candidatura perquè el Claustre sigui Patrimoni Cultural Universal de la Unesco

L'Ajuntament se suma a la iniciativa dels Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat

Imatge del Clausre del Monestir / Foto: Mané Espinosa

Cultura

Publicat el 24/gener per Sílvia González

L'Ajuntament ha anunciat aquest dimecres que Sant Cugat reprèn la idea de presentar candidatura perquè el Claustre del Monestir sigui declarat Patrimoni Cultural Universal de la Unesco. Una iniciatiava dels Amics de la Unesco Sant Cugat, a la qual el consistori dona suport per 'preservar aquest conjunt monumental de valor excepcional'. Fa gairebé 20 anys, la ciutat ja va fer un intent d'obtenir aquesta distinció en una candidatura conjunta amb el Claustre de Girona, que no va prosperar. Ara, els Amics de la Unesco rescaten la iniciativa, centrada en el Claustre de Sant Cugat, i no descarten sumar-hi en el futur, de nou, el claustre gironí.

Això ha explicat a Cugat Mèdia, el president de l'entitat, Salvador Masip, que ha qualificat com a "assignatura pendent" la recuperació de la proposta. La idea va cobrar força de nou, ara fa cinc anys, moment des del qual el col·lectiu ha tingut temps per fer els estudis per garantir que el Claustre de Sant Cugat reuneix els requisits per optar a la declaració de Patrimoni Cultural Universal.

Ara la proposta comença a caminar amb la recuperació de la iniciativa a l'Ajuntament que, segons Masip, "ha de fer-se seu el projecte" per després demanar el vistiplau de la Generalitat. Superada aquesta fase, la candidatura hauria d'arribar a la seu central de la Unesco a Madrid, que l'haurà de posar en consideració juntament amb les altres propostes que arribin del conjunt de l'estat espanyol, segons l'entitat.

Aquesta aventura pot allargar-se un parell d'anys, diu Masip, que ha posat en valor el que suposarà a nivell de promoció de la ciutat que el Claustre rebi el distintiu de la Unesco. El també exregidor (CiU) ha lamentat que el govern tripartit, assegura, no hi apostés.

El Claustre del Monestir conté un dels conjunts d'escultura romànica més remarcables de Catalunya i del romànic en general. S'estava construint el 1190 i conserva la signatura del mestre Arnau Cadell, també responsable del Claustre de la catedral de Girona, que consta que va viure al Monestir de Sant Cugat. El Claustre té 144 capitells.




DECLARACIONS

Salvador Masip

Teníem fetes els estudis tècnics, tot, només era que l'Ajuntament posés fil a l'agulla i iniciar el projecte.

Your browser doesn’t support HTML5 audio