La Festa de Sant Antoni arriba aquest cap de setmana amb els Foguerons i els Tres Tombs

El dèficit de l'Ajuntament ha retallat la subvenció municipal i ha condicionat el disseny de la festa que es queda sense el Mercat de Traginers


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu dels Tres Tombs, dins els actes de celebració de Sant Antoni Abat / Foto: Premsa Ajuntament

Imatge d'arxiu dels Tres Tombs, dins els actes de celebració de Sant Antoni Abat / Foto: Premsa Ajuntament

Sant Cugat celebra un any més la tradicional festivitat de Sant Antoni Abat (17 de gener), que culmina aquest cap de setmana amb la Festa dels Foguerons, aquesta dissabte, amb una versió més reduïda de l'habitual; i la Rua dels Tres Tombs, aquest diumenge, pel centre de la ciutat. L'Entitat Sardanista de Sant Cugat serà l'abanderada d'enguany, coincidint amb la celebració de Capital de la Sardana. D'altra banda i a causa de la disminució de la subvenció municipal, per la situació dèficit de l'Ajuntament, la celebració es queda sense el Mercat de Traginers. Aquest fet ha condicionat el disseny de la festa i com alternativa la cercavila de la Festa dels Foguerons continuarà més enllà de la plaça de Barcelona i acabarà a La Unió on, en lloc de botifarrada, se serviran entrepans freds. La secretària de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, Rosa Díaz, ha visitat aquesta setmana el programa 'Entitats' de Cugat Mèdia per parlar de la història de l'associació, el present i futur. En l'espai radiofònic també ha participat la presidenta de l'entitat Sardanista de Sant Cugat, Elvira Anglès.

ESCOLTA-HO

La secretària de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, Rosa Díaz, ha lamentat a Cugat Mèdia, que la situació financera de l'Ajuntament hagi afectat el desenvolupament d'aquesta tradició local, enguany amb una subvenció de 12.500 euros. L'any passat va ser de 35.700. Un fet que Cugat Mèdia va confirmar fa uns dies amb la regidora de Cultura, Núria Escamilla, que ha matisat que l'alta subvenció de 2023 es devia a la celebració dels 150 anys de la festa i que el 2022 venien d'una ajuda municipal de 25.000 euros.

Així, la Festa dels Foguerons d'aquest dissabte mantindrà els balls tradicionals a la plaça d'Octavià a les 18.30 h per iniciar la cercavila, a les 19.30 h, fins La Unió. Mitja hora més tard, a les 20 h, hi haurà els Goigs a Sant Antoni, el traspàs de la bandera enguany a l'Entitat Sardanista i el sopar popular. Es tancarà la jornada a les 21 h amb el ball folk organitzat per l'Escola de Música Tradicional Sant Cugat (EMTSC) i La Diatònica.

Elvira Anglès (esquerra) presidenta de l'entitat Sardanista de Sant Cugat, banderers d'enguany de la festa de Sant Antoni; i Rosa Díaz, secretària de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, durant l'entrevista a Ràdio Sant Cugat

Elvira Anglès (esquerra) presidenta de l'entitat Sardanista de Sant Cugat, banderers d'enguany de la festa de Sant Antoni; i Rosa Díaz, secretària de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, durant l'entrevista a Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia



El diumenge 21, la Rua dels Tres Tombs arribarà com sempre, a partir de les 9 h amb l'esmorzar de pagès a Ramon Barnils amb inici de la cercavila a les 11 h a Pla de Vinyet. Al migdia es farà la tradicional benedicció a Francesc Macià per fer cloure la rua a les 13 h a la plaça de Barcelona amb la rebuda institucional. Enguany el recorregut inclou adaptacions per "maximitzar el benestar dels animals".



Afectacions de trànsit i recomanacions per Sant Antoni Abat - Els Tres Tombs

En el marc de la tradicional celebració de Sant Antoni Abat al centre de Sant Cugat, la ciutat patirà algunes alteracions de trànsit durant aquest cap de setmana. La cercavila dels Foguerons amb Diables i Trabucaires tindrà lloc dissabte 20 de gener a les 19.30 h i no es podrà aparcat cap vehicle en els trams senyalitzats per on passa la cercavila. A més, es recomana retirar tendals i protegir vidres per la cercavila de dissabte al vespre. D'altra banda, i pel que fa la Rua dels Tres Tombs, diumenge 21 de gener d'11 h a 14 h, hi haurà talls en la circulació de vehicles al llarg del recorregut de la Rua. Mantenir una distància prudencial amb els animals, evitar sorolls estridents i respectar el pas de la Rua són algunes de les recomanacions per gaudir de la festa.

CONSULTA EL PROGRAMA D'ACTIVITATS

CONSULTA EL PROTOCOL DE BENESTAR ANIMAL, SEGURETAT I REGLAMENT D'ORDRE DE LES CAVALCADES I PASSADES DE LA FEDERACIÓ CATALANA DELS TRES TOMBS


Rosa Díaz





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.