Sant Cugat espanta els mals a cop de trabuc

La Trobada de Trabucaires ha estat una oportunitat per acostar aquesta tradició a la ciutadania

Cultura

Publicat el 21/oct/23 per Sergio Morales

Sant Cugat ha retronat aquest dissabte al ritme que han marcat els Trabucaires de Sant Cugat. La colla ha organitzat la tradicional trobada, que ha aplegat agrupacions d'altres municipis i que ha comptat amb la complicitat d'altres entitats de la cultura popular i tradicional de la ciutat. La plaça de l'U d'Octubre ha estat l'epicentre d'aquesta iniciativa, que ha servit per acostar aquesta tradició a la ciutadania i perquè els galejadors foragitessin els mals a tret de trabuc.

Per al president dels Trabucaires de Sant Cugat, Marc Puiggarí, aquesta tradició va més enllà de fer un recorregut i fer "molt de soroll". "Creiem que és molt important explicar la tradició perquè som més que dispars: hi ha colles que fan balls, que tenen gegants o actuacions com els balls de Serrallonga", ha apuntat sobre la necessitat d'explicar el fet trabucaire a tothom.

Tallers, menjar i una cercavila pels carrers de Sant Cugat han estat algunes de les propostes que han vertebrat la trobada, que ha culminat amb el lliurament dels guardons Trabucaires d'Honor 2023. Enguany, la colla local ha distingit l'Entitat Sardanista, amb motiu del fet que Sant Cugat és la capital d'aquesta dansa popular; i el celler Cal Caballu per la seva trajectòria.

Els Trabucaires de Sant Cugat han fet possible la jornada amb la participació de diferents colles i entitats tant de la ciutat com de més enllà. Així, hi han participat la Colla Folcat Diabòlic de l'Hospitalet de Llobregat, l'agrupació BatuGerbert, els Carrasquets Trabucaires de Torrelles de Llobregat, els Trabucaires de Gràcia - Colla Antiga de Sabadell i l'Escamot Trabucaire d'Esplugues de Llobretat. També s'han sumat a la gresca els Castellers de Sant Cugat, els Caparrots i l'Entitat Sardanista.


DECLARACIONS

Marc Puiggarí

Normalment, quan fem una actuació de trabucaire, anem d'un punt a a un punt b i llavors fem molt soroll. Però llavors creiem que és molt important explicar la tradició del món trabucaire, de la pólvora... Som més que dispars: hi ha altres colles, altres pobles que fan balls, que tenen gegants, actuacions com els balls de Serrallonga. Llavors, volem que la gent s'acosti per poder-ho explicar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio