Josep Maria Ganyet: 'No ens escolten, però ens coneixen molt bé'

L'enginyer informàtic ha presentat el llibre "La democràcia mor al núvol" a la sala El Siglo del Mercantic


  • Comparteix:

Josep Maria Ganyet amb la directora del Via Empresa, Elena Busquets, aquest dimarts a El Siglo / Foto: Cugat Mèdia

Josep Maria Ganyet amb la directora del Via Empresa, Elena Busquets, aquest dimarts a El Siglo / Foto: Cugat Mèdia

L'enginyer informàtic Josep Maria Ganyet ha presentat aquest dimarts 'La democràcia mor al núvol', un llibre sobre com les grans corporacions i els estats utilitzen les dades de la ciutadania en contra seu i de les seves llibertats. Ganyet, que va ser víctima d'espionatge a través de Pegasus en el 'Catalangate', trascendeix del seu cas personal per parlar de democràcia, de poder i de dades i de la necessitat d'una regulació per protegir els drets individuals dels ciutadans. Per il·lustrar-ho, l'autor ha fet servir durant la presentació a la sala El Siglo del Mercantic la figura del panòptic, des del qual es genera una sensació de vigilància continua. Això sí, Ganyet ha assegurat que els dispositius mòbils no escolten els usuaris. 'No ens escolten, però ens coneixen molt bé', ha dit l'enginyer informàtic.

En aquest sentit, Ganyet ha recordat que cal ser conscient que qualsevol cosa que es digitalitza se'n perd el control. "Estem pujant al núvol dades a algú que hi té accés, i quan no el té el guanya per la porta del darrere", ha remarcat l'autor, que ha demanat autocrítica per part de la ciutadania. "Poden predir on fareu clic, hi ha les ments més brillants treballant per esbrinar-ho", ha explicat Ganyet. Tot plegat, ha dit, es basa en les metadades, que és l'empremta digital que genera l'activitat dels usuaris a Internet i de la qual les grans tecnològiques s'aprofiten "per fer molts calés".

Tot i que el llibre no gira al voltant de l'experiència de Ganyet, ni en l'espionatge en general, l'enginyer informàtic ha alertat que qualsevol en pot ser víctima i que els mètodes poden ser tan senzills com fer un enviament massiu a través de correus electrònics. En altres casos, els atacs són "quirúrgics" i van adreçats a perfils molt concrets, com és el cas del 'Catalangate'.

Un oient amb coneixement de causa

A la presentació del llibre, que ha organitzat el TOT Sant Cugat i ha presentat la directora de Via Empresa, Elena Busquets, hi ha assistit el tinent d'alcaldia de Bon Govern i Ciutat Digital, Jordi Puigneró, qui va ser víctima d'espionatge a través de Pegasus. L'exvicepresident de la Generalitat ha volgut posar el focus en els estats i no tant en les grans tecnològiques. "A mi em fa més por que les meves dades les utilitzin els estats", ha dit Puigneró, que ha remarcat que la Unió Europea hauria de vetllar perquè no es produeixin "pràctiques no democràtiques". Per concloure la seva intervenció, el regidor de Junts ha posat d'exemple el model d'Estònia, en què s'avisa la ciutadania si un funcionari consulta les seves dades.


Josep Maria Ganyet

Ho sap Amazon i Instagram. Al final les ments més brillants estan treballant per saber on és que farem clic a continuació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.