José Luís Martín: 'Tot i la crisi del paper, la gent continuarà volent escoltar històries'

Cugat Mèdia parla amb José Luis Martín, fundador de la revista satírica 'El Jueves' que visitarà el Qomic Boom 2023

José Luís Martín serà un dels autors convidats que visitarà el Qomic Boom de Sant Cugat / Foto: Cedida

Cultura

Publicat el 1/set/23 per Miquel Blázquez

La tercera edició del Qomic Boom aterra aquest cap de setmana a Sant Cugat i, com cada vegada és més habitual, ho fa amb una proposta plena d'activitats i d'autors reconeguts vinculats al món de la il·lustració. Cugat Mèdia parla amb José Luis Martín, il·lustrador i editor que l'any 1977 va fundar la revista satírica 'El Jueves' i que, enguany, visitarà les instal·lacions de la Rambla del Celler per presentar 'Desmemorias de una revista satírica', el seu nou llibre basat en la vida de la històrica publicació humorística.

Escolta-ho

Una de les particularitats d'enguany és que ha crescut força el nombre de paradistes. S'estima que hi haurà un total de 60 paradetes més que l'any passat. Com valora aquest fet?
Molt positivament. Nosaltres, com a dibuixants, per moltes xarxes socials que hi hagi o altres formes de comunicació més modernes, el que ens omple més és trobar-nos cara a cara amb aquells lectors que t'expliquen per quins motius gaudeixen amb el que fas. Esdeveniments com el Qomic Boom sempre són molt interessants, sobretot per aquest mateix motiu.

A més d'autors que s'hi presenten, també n'hi haurà de convidats, com és el seu cas. A més hi arriba per presentar 'Desmemorias de una revista satírica', el seu nou llibre. Què hi podrà trobar el lector?
'El Jueves' és tot un fenomen i com que vaig estar a la sala de màquines des del començament, volia explicar, de forma personal, els ingredients de la fórmula que ha fet que es convertís en el que s'ha convertit. Inicialment, em feia força mandra, però finalment em van animar i ha acabat sortint un llibre de més de 150 pàgines. La gent que l'ha llegit m'ha dit que ha gaudit molt i que, el que més els ha agradat, és que explico detalls que, tot i el pas del temps, encara desconeixien.

Valorava aquest contacte humà amb el lector. Un lector que el podrà visitar el dissabte a partir de les 12 h a les instal·lacions de la Rambla del Celler. Com ha estat i com espera la resposta de la gent de Sant Cugat?
La resposta amb la gent sempre ha estat fantàstica. Tinc tendència a pensar que allò que faig no té massa importància. Els dibuixants no deixem de ser petits artesans que fem una cosa modesta, tot i que poder, pel fet que sap fer-la poca gent, ens donen més importància. El millor de la professió és rebre el feedback de la gent que ha gaudit de la revista i que, ara, també m'ha transmès que ha gaudit molt amb el llibre. De tots aquests anys amb la revista em quedo amb el fet que, durant molt de temps, hem fet feliços molta gent. Això, al cap i a la fi, és, de totes les sensacions, la més agradable.

L'organització del Qomic Boom vol convertir Sant Cugat en la ciutat del còmic com a mínim un cop l'any. De tots, quin creu que és el motiu més important pel qual cal fer costat als petits artistes?
Sant Cugat té el Museu del Còmic més important d'Espanya. És un museu formidable i enlloc hi ha cosa semblant. Calen més iniciatives com aquestes per visibilitzar que s'ha de continuar apostant per entitats culturals privades amb un risc d'inversió molt i molt elevat. Sense suport és impossible que projectes culturals perdurin en el temps.

Què en pensa de la caiguda del consum del paper? Com està vivint l'evolució digital?
Que el paper està en crisi és evident. És una crisi general, no només del còmic, però la gràcia recau en el fet que explicar històries sempre interessarà. Tot i la crisi, la gent continua volent escoltar històries. Al final, sigui quin sigui el suport, la gent voldrà continuar escoltant i rebent anècdotes d'altres.

CONSULTA AQUÍ EL PROGRAMA COMPLET DEL QOMIC BOOM 2023