Chema Caballero: 'Els nens i nenes soldats poden ser molt més cruels que els adults'
El consultor de cooperació i desenvolupament ha exposat la situació real dels nens soldats i que existeix la possibilitat de poder-los rehabilitar
Chema Caballero ha fet una ponència sobre els nens i les nenes soldats / Foto: Cugat Mèdia
CulturaPublicat el 9/jul/23 per César Martínez
L'escriptor i consultor de cooperació i desenvolupament Chema Caballero ha explicat la situació real dels nens i les nenes soldats a països d'Àfrica i quin és el procés que han implementat per poder ajudar-los a sortir de les forces armades. El missioner i protector de nens soldats a països com Sierra Leone ha mostrat les causes que duen els grups armats a recórrer a infants per omplir les seves files, i, com cada cop més, els mateixos nens s'adhereixen voluntàriament durant la seva ponència al 38è Curs d'Estiu de la Unipau del segon bloc que tracta sobre la lluita armada. Caballero també ha explicat la influència dels països del primer món, entre ells Espanya, per la venda d'armament a milícies amb nens i nenes soldats.
Chema Caballero ha obert la seva xerrada explicant que són realment els nens i les nenes soldats, ja que es té la concepció del fet que només ho són els que porten fusells o AK-47 a sobre, però el ponent ha explicat que també en són els "cuiners, els portadors, els espies o els esclaus sexuals". Caballero també ha volgut remarcar que el 40% d'aquests infants són nenes i que són igualment entrenades i utilitzades pel combat que els nois.
Davant d'aquesta situació pot sorgir el dubte de per què grups armats de regions en guerra empren infants per sumar combatents. De fet, Chema Caballero ha explicat que "els menors són més fàcils de manipular i més barats". A més, com són petits no entenen igual que un adult el concepte del que és una guerra i el que això implica, provocant que "arribin a ser més cruels que un soldat major d'edat", ha afirmat Caballero.
Actualment, hi ha 17 països a tot el món on existeixen nens i nenes soldats, cosa que amb dades orientatives i no quantificades, es calculi que hi hagi uns 300.000 infants sotmesos a treballar per forces armades. Majoritàriament, els nens són raptats dels seus poblats i de les famílies per formar part d'aquests grups, tot i això, Chema Caballero ha apuntat que cada cop més, hi ha nens que s'ofereixen voluntaris perquè reben remuneracions econòmiques dels comandants.
Per altra banda, també ha recordat que es té la creença que els conflictes armats del segle XXI a l'Àfrica són per motius religiosos ètnics. Caballero ha explicat que darrere hi ha un rerefons econòmic. "La guerra de Sierra Leone és pels diamants de sang i el conflicte de la República Democràtica del Congo sorgeix pel coltan", ha afirmat el ponent.
D'on provenen les armes que porten els nens i les nenes soldats?
"Les armes que s'utilitzen en guerres d'Àfrica no es fabriquen a països africans", ha afirmat Caballero. I és que segons explica el cooperador, la indústria armamentística es troba majoritàriament als Estats Units, Rússia, Alemanya, França, Xina i Regne Unit, països que "denuncien a les Nacions Unides i s'han posicionat en contra de l'ús d'infants per a la guerra". Chema Caballero ha ressaltat que Espanya també és un protagonista important d'aquest sector, on darrere hi ha entitats bancàries amb molt poder i amb mitjans de comunicació que "no mostren aquesta la realitat existent al nostre país".Com ha explicat el ponent, el govern espanyol va regular recentment que l'exportació de material de caràcter bèl·lic no es podia enviar a països o regions que estiguin en guerra ni a zones on es vulneressin els drets humans. Tot i això, Caballero ha exposat que l'importador més gran d'armes fabricades a Espanya és Aràbia Saudí -país on es vulneren drets humans fonamentals i que es troba en guerra amb el Iemen, que posteriorment les pot o no enviar a països on grups paramilitars disposen de nens soldats.
La rehabilització i reinserció dels nens soldats és possible
Per tancar la ponència, Caballero ha volgut mostrar una cara positiva d'aquesta situació. En els seus viatges a regions africanes, com a Sierra Leone, va impulsar projectes per rescatar a nens soldats i reinserir-los a la societat. A través del programa Saint Michael, les ONG que cooperaven al país africà van aconseguir alliberar a centenars de nens i nenes que, avui dia, molts d'ells han aconseguit formar una família i tenir treballs honorables. Tot i això, com ha explicat Caballero, les ferides de l'època on enfundaven un fusell no han marxat i molts d'ells encara no poden oblidar el mal que van fer mentre eren obligats a "matar, violar i torturar" per part dels comandants de les forces armades.
DECLARACIONS
Chema Caballero
No s'ha aconseguit demostrar qui es troba darrere d'aquest sector, però segur que els fabricants saben que les armes van a parar a les mans de nens soldats
Your browser doesn’t support HTML5 audio