Pla-Narbona, el fill predilecte de Sant Cugat que va trobar a Collserola 'pau i tranquil·litat per viure i crear el seu art'

El ple municipal ha aprovat per unanimitat atorgar la màxima distinció local al dissenyador gràfic floresta


  • Comparteix:

Maria León recull el títol pòstum de fill predilecte de Josep Pla-Narbona / Foto: Cugat Mèdia

Maria León recull el títol pòstum de fill predilecte de Josep Pla-Narbona / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat distingeix el dibuixant, pintor i dissenyador floresta Josep Pla-Narbona com a fill predilecte de la ciutat a títol pòstum. Pla-Narbona que va morir el 13 de desembre de 2020 va ser un gran influent del dibuix gràfic a Catalunya i va rebre ressò internacional gràcies a les seves obres artístiques. Al llarg de la seva trajectòria com a dissenyador gràfic, l'artista va rebre alguns reconeixements com la Creu de Sant Jordi l'any 2019 o la Medalla d'Or del Cercle Artístic de Sant Lluc en el 2012. El nomenament de fill predilecte per a Josep Pla-Narbona s'ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals gràcies a la proposta que va fer la Comissió de treball pel reconeixement de l'artista. A l'acte celebrat al ple de l'Ajuntament ha comptat amb la presència dels familiars de l'artista com Maria León, qui ha rebut el diploma en reconeixement de la figura del seu marit, o la seva filla.

ESCOLTA-HO

La vídua de Josep Pla-Narbona, Maria León, ha explicat davant del ple municipal i els assistents com d'important va ser viure a la Floresta per al desenvolupament de la seva obra en els darrers trenta anys de vida. "A Collserola, Pla-Narbona va trobar pau i tranquil·litat per viure i crear el seu art", ha afirmat. Per altra banda, la dona del dissenyador ha explicat d'on ve la passió per dibuixar quan de petit "es va resguardar en aquest món per no patir la solitud i la pèrdua familiar".

Després de nomenar a Pla-Narbona com a fill predilecte de la ciutat, el consistori ha anunciat que han preparat una exposició a les places d'Octavià, Lluís Millet i Barcelona on es mostra l'obra de l'artista i s'explica el valor de la seva figura. A més, el pròxim 11 de maig es projectarà a la Casa de Cultura el documental "Pla-Narbona: crear per existir".

El ple municipal també ha nomenat filles predilectes a l'artista visual Àngels Ribé i a la poetessa Marta Pessarrodona.

Josep Pla-Narbona (Barcelona, 1928 - Sant Cugat, 2020)

Artista plàstic complet i molt notable que s'expressava a través del dibuix, el gravat, la pintura, l'escultura i el disseny gràfic. De fet, la dedicació com a grafista és la més popular en l'àmbit nacional i internacional. Els seus darrers trenta anys va viure i treballar a la Floresta.

L'Ajuntament destaca que el llenguatge visual de Pla-Narbona és molt característic i inconfusible, està vinculat als desitjos, passions i vicissituds de la vida humana, amb una expressió crítica i irònica. En la seva obra recull la complexitat de les relacions humanes en imatges d'aparença còmica, però amb un rerefons tràgic, i amb un original enfocament moral dels problemes humans com a individus sols o en col·lectiu. Per a ell, treballar intentant plasmar les emocions ha estat vèncer l'angoixa que sovint l'ofegava. Ha aprofundit en l'ànima humana i en la seva pròpia, per així poder pensar i comprendre la realitat i el que hi ha en el fons d'un mateix d'una manera honesta i radical.

Una empremta que va més enllà de la ciutat

Els grups municipals han aprovat per unanimitats els nomenaments de les filles i fill predilectes. "Han deixat empremta a la ciutat, però també de portes enfora", ha dit l'alcaldessa, Mireia Ingla. Per part dels grups municipals, des d'ERC-MES, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha subratllat que lliurar aquests reconeixements fan que la ciutat estigui "més compromesa amb la cultura". En el mateix sentit s'ha pronunciat el primer tinent d'alcaldia i portaveu del PSC, PEre Soler, que ha apuntat que tot plegat fa que Sant Cugat sigui "una mica més gran". El segon tinent d'alcaldia i portaveu de la CUP-PC, Marco Simarro, ha destacat la vinculació dels homenatjats a la cultura, "una eina d'expressió social, política i reivindicativa".

Per part de l'oposició, el portaveu de Junts, Josep Maria Vallès, ha agraït com l'aportació cultural de Pessarrodona, Pla-Narbona i Ribé ajuda a "obrir els ulls a aquells que no tenim aquestes habilitats". Finalment, el portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha recordat que la distinció de fill predilecte és la més important que s'atorga a Sant Cugat, ja que "representa tot el veïnat".

També són fills predilectes de la ciutat:


  • Joan Fàbregas i Joan Llamas (2006)
  • Pep Blanes (2011)
  • Pilar Gefaell (2012)
  • la Penya Regalèssia (2014)
  • Pere Grau (2015)
  • Joan Tortosa (2017)
  • Gabriel Ferrater (2018)
  • Rudolf Häsler (2018)
  • Montserrat Obiols i Carmen Rojo (2019)
  • Arcadi Oliveres (2021)



  • Maria León

    Si en Josep fos viu ara, estaria molt content i agraït per aquest nomenament. Ell que va perdre al seu pare amb dos anys i a la seva mare als vuit i que es va refugiar en el dibuix de petit per sobreviure a la solitud i a les pèrdues familiars.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.