Barcelona recupera els camins rals que connectaven amb el mercat de Sant Cugat

El barri de Grācia ha instalˇlat tres pilones per rememorar les vies que tenien protecciķ reial

Un dels pilars que assenyalen els camins rals al barri de Grācia / Foto: Ajuntament de Barcelona

Cultura

Publicat el 24/abr/23 per Elisenda De Ferrer

Sant Cugat i Barcelona restableixen de manera simbōlica els antics camins rals, també coneguts com a camins reials, que connectaven les poblacions amb els mercats. Els recorreguts, utilitzats durant l'edat mitjana i moderna, estaven sota la protecciķ de la corona per tal de garantir la seguretat a qui hi passava per transportar mercaderies.

La iniciativa per la recuperaciķ histōrica va ser escollida pels veīns del barri en els pressupostos participatius. El projecte, d'un cost de 50.000 euros, ha desenvolupat tot un estudi d'investigaciķ que ha culminat amb la instalˇlaciķ de les tres senyalitzacions, colˇlocades en llocs representatius de les vies. La informaciķ obtinguda, com per exemple la finalitat de cada camí, es pot consultar al web del districte.

L'antiga xarxa de camins es va constituir per unir totes aquelles poblacions que comptaven amb un mercat, d'aquesta manera es facilitava el trānsit de mercaderies i d'usuaris. En ser propietat de la corona, eren recorreguts segurs, ja que disposaven de protecciķ reial. De les diverses vies organitzades, 12 passaven pel districte de Grācia i avui en dia encara es conserven alguns. Entre ells, el que connectava Grācia i Sant Cugat, que grācies a les senyalitzacions, els dos punts tornen a estar connectats com antigament.

El camí a Sant Cugat

El traįat dibuixat que es pot observar al mapa marca el possible camí romā que unia les dues poblacions. La via, que se separa des de la riera de Vallcarca, apareix en tota la cartografia analitzada com 'el camino viejo a Sant Cugat', 'camino de Collcerola' o 'camino de Terrassa'. Alguns autors l'identifiquen com un camí més ramader, perō d'altres l'identifiquen com 'l'antic camí a Sant Cugat'.