Martí Rom relata en un tercer capítol la 'vida humana' de Joan Miró a Mont-roig
L'escriptor santcugatenc tanca una etapa on ha volgut ressaltar la importància del municipi del Baix Camp en l'obra de l'artista
Martí Rom, autor del llibre 'Miroia Miró Mont Roig' / Foto: Cugat Mèdia
CulturaPublicat el 8/abr/23 per César Martínez
El santcugatenc Martí Rom ha tornat a endinsar-se en la relació entre l'artista Joan Miró i el poble de Mont-roig. 'Miroia Miró Mont-roig' és el tercer llibre on l'autor explica de primera mà la influència que va marcar el municipi del Baix Camp en les obres d'un dels pintors més representatius de l'estil surrealista. Per a Martí Rom, aquesta tercera publicació escrita és la fi d'una etapa on s'ha dedicat a desgranar i mostrar l'impacte de Mont-roig en la vida i l'art de Miró durant bona part de la seva vida.
Miroia, allò que atreu la mirada
En aquest tercer llibre, Martí Rom ha aportat noves entrevistes i nous documents que mostren amb més detall aquesta relació entre l'artista i el municipi de Mont-roig. "Si vols saber quan s'aixecava Miró, a quina hora esmorzava o quina colònia utilitzava, no hi ha altre llibre que ho relati", ha explicat l'escriptor santcugatenc. A més, per a aquesta nova publicació, Martí Rom ha viatjat diversos indrets del món, com París i Nova York, per copsar als llocs on s'allotjava o els tallers on treballava que "Mont-roig sempre estava present i Miró intentava deixar la marca allà on anés".De la influència del poble del sud de Catalunya en l'obra de Miró, Martí Rom ha recordat que quan més reflectida quedava era a la primera etapa. "Els quadres més fonamentals i que més sentiments desprenien són els que va pintar en la primera època sobre la natura de Mont-roig", ha explicat Rom. D'altra banda, la importància del poble per al pintor era tan gran -durant molts anys hi residia gairebé deu mesos l'any-, que en moltes entrevistes que feia a mitjans internacionals, "Miró sempre buscava el racó per parlar de Mont-roig, tot i que li preguntessin sobre expressionisme americà", ha comentat en to anecdòtic Rom.
La passió per conèixer de més a prop la figura de Joan Miró ve de lluny
Quan tenia 13 anys, Martí Rom ja es va quedar impressionat per la proximitat de Miró. El santcugatenc, que estiuejava a Mont-roig, d'on són els seus pares, ha explicat que va fer una fotografia de l'artista quan va aparèixer a un programa de TVE perquè se la firmés. No obstant això, com ell diu que era un noi quiet i poc parlador, "la meva mare li va adreçar a la senyora de Miró i dies més tard la vaig rebre signada, amb el missatge de què si estava mal feta, m'apropés a la seva llar que me la tornava a fer", ha recordat amb detall Rom.L'admiració cap a la figura de Miró va tornar anys després quan havia començat a dedicar-se a gravar documentals sobre personalitats del món de la cultura catalana. Sent conscient de la proximitat que tenia amb el pintor, va decidir fer un documental l'any 1997 on "per primer cop parlava en català davant una càmera", segons ha explicat el santcugatenc. Aquest documental que es va emetre a TV3, va obrir la porta a Martí Rom a entrar arxius personals de Miró, a documentació de les seves obres, a fer-ne entrevistes a persones del seu entorn, però sempre amb l'eix central de la relació de Miró amb Mont-roig.
Martí Rom va començar a recollir aquesta informació que anava extraient i va publicar un segon documental on els que parlaven eren aquells veïns o persones properes de Miró de Mont-Roig. En aquell moment, l'escriptor santcugatenc va decidir plasmar tot en un text. "Volia fer un sol llibre, però quan duia 300 pàgines i encara anava pel 1930 vaig veure que hauria de publicar més", ha explicat Rom. Al final, per tancar aquesta etapa en la vida de Rom, ha publicat els llibres: 'Joan Miró i Mont-roig: pal de ballarí 1011-1929' (2012), 'Joan Miró i Mont-roig: el xiscle de l'oreneta 1930-1983' (2018) i el darrer 'Miroia Miró Mont-roig' (2023).
DECLARACIONS
Martí Rom
Tot el que vulguis saber sobre Miró i sobre la seva vida quotidiana, hi ha molts llibres sobre Miró, però sobre la relació amb Mont-roig no hi ha més
Your browser doesn’t support HTML5 audio