Compte enrere perquè Sant Cugat sigui la Capital de la Sardana. Aquest dissabte arrenca una programació que s'allargarà durant 12 mesos i que inclou una quarantena d'activitats, que s'acolliran arreu de la ciutat. L'Ajuntament, l'Entitat sardanista i la Confederació Sardanista de Catalunya volen que la capitalitat sigui una oportunitat per acostar aquesta dansa tradicional a tota la ciutadania, especialment al jovent, i motivar la gent a tirar endavant iniciatives sardanistes, com colles infantils i joves o la cobla de la ciutat. La capitalitat va sota el lema 'Balles?' i el cartell l'ha dissenyat la santcugatenca Jana Martínez. Cugat Mèdia és el mitjà oficial de la celebració.
Inauguració de la Capital de la Sardana
El programa de Sant Cugat Capital de la Sardana inclou una quarantena d'activitats entre el 18 de març i el 3 de març de l'any vinent, dia de Sant Medir. Així, la inauguració serà aquest dissabte: a les 11 h es proclamarà la capitalitat en un acte al Teatre-Auditori, on s'estrenarà una sardana creada especialment per a l'ocasió per la compositora Anna Abad i interpretada per la Cobla Jovenívola de Sabadell.
Tot seguit, tindrà lloc una cercavila fins a l'ajuntament amb les entitats de la Coordinadora d'Entremesos, on es descobrirà la placa que reconeix la capitalitat.
A la tarda, la plaça de Victòria dels Àngels acollirà una ballada de sardanes; a les 18.30 h, l'activitat es trasllada a l'interior del Teatre-Auditori, amb l'espectacle 'Coblism 2', amb Raph Dumas, la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i CobosMika Company.
Amb motiu de la capitalitat, s'obre l'oportunitat a la ciutadania per aprendre a ballar sardanes. Serà amb diferents cursets: l'1, el 8 i el 15 d'abril a la plaça de Barcelona, de 18 h a 19 h. Ja a la tardor, a partir del 2 d'octubre, hi haurà cursos per a totes les edats al vestíbul del Teatre-Auditori.
Logo de Sant Cugat Capital de la Sardana, fet per Jana Martínez / Foto: Ajuntament
TOTES LES ACTIVITATS
Dissabte 18 de març
11 h. Teatre-Auditori. Proclamació de la Capital de la Sardana. Estrena de la sardana de la capitalitat creada per la compositora Anna Abad, amb la Cobla Jovenívola de Sabadell. Entrada lliure.12.15 h. Plaça de Victòria dels Àngels. Cercavila fins a l'Ajuntament amb les entitats de la Coordinadora d'Entremesos.13 h. Plaça de la Vila. Descoberta de la placa de la capitalitat i mitja ballada de sardanes.17 h. Plaça de Victòria dels Àngels. Ballada de sardanes, amb la Cobla Jovenívola de Sabadell.18.30 h Teatre-Auditori. Coblism 2. Entrada gratuïta, aforament limitat. Cal reservar entrades.
Divendres 24 de març
19 h. Casa de Cultura. 'Les compositores, una altra història de la sardana', xerrada a càrrec de la musicòloga i professora a l'Escola Superior de Música de Catalunya Anna Costal i Fornells. Amb la participació de les compositores Montserrat Pujolar i Anna Abad.
Dijous 30 de març
19.30 h. Biblioteca Central - Gabriel Ferrater. Presentació de la recerca que es materialitzarà en el llibre 'Història de la sardana a Sant Cugat'. A càrrec de l'autora, la historiadora Mercè Andrés.
Diumenge 2 d'abril
11.30 h. Plaça d'Octavià. Concurs de colles sardanistes, amb la Cobla Mediterrània i la participació de Firart amb una trobada 'Urban sketcher'. Organitzat per la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya.
Diumenge 9 i dilluns 10 d'abril
10 h. Carrers de Sant Cugat. Caramelles de Pasqua. Amb la Societat Coral la Lira, Societat Coral la Unió Santcugatenca i Escola de Música Tradicional de Sant Cugat.
Divendres 14 d'abril
10 h. Museu del Monestir. Presentació del llibre 'La Sardana en Vers'. A càrrec de l'Entitat Sardanista i la participació d'autors del llibre.
Diumenge 23 d'abril
12 h. Plaça de l'U d'Octubre. Ballada de Sant Jordi i lectura de poemes del llibre 'La Sardana en Vers'. Amb la Cobla Principal del Llobregat.
Divendres 5 de maig
Tarda. Plaça de l'U d'Octubre. Sardana Endimoniada. Participació de l'Entitat Sardanista a l'Encabronada. Amb els Diables de Sant Cugat i l'Entitat Sardanista.
Dissabte 13 de maig
11 h. Plaça d'Octavià. Trobada sardanista d'equipaments cívics de la Generalitat de Catalunya. Ballada de Sardanes amb la Cobla Marinada.
14 h. Jardins del Monestir. Dinar de Germanor. Organitza: Confederació Sardanista de Catalunya. Col·labora: Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.
Dissabte 27 de maig
19 h. Plaça d'Octavià. Ballada amb pobles convidats del Vallès. Amb la Cobla Mediterrània.
Diumenge 4 de juny
11 h - 17 h. Passeig de Gaudí. Trobada d'escoles de cobla a l'Escola Municipal de Música Victoria del Àngels. Organitza: Obra del Ballet Popular i Escola de Música Tradicional de Sant Cugat. Col·labora: EMMVA.
Divendres 23 de juny
18 h. Plaça d'Octavià. Flama del Canigó. Sardana d'exhibició i encesa de la foguera a càrrec de l'Entitat Sardanista.
Dissabte 24 de juny
20 h. Plaça d'Octavià. Ballada de Sant Joan, amb la Cobla Mediterrània.
Dijous 29 de juny
Festa Major. Seguici de Sant Pere i ball del Paga-li, Joan, amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona.
Diumenge 2 de juliol
20 h. Plaça d'Octavià. Ballada de Festa Major, amb la Cobla Marinada.
Dissabte 8 de juliol
19.30 h. Casal de Mira-sol. Ballada de Festa Major de Mira-sol, amb la Cobla Contemporània.
Divendres 21 de juliol
21 h. Claustre del Monestir. 'Cobla entre capitells', concert de sardanes amb la Cobla Jovenívola de Sabadell i la soprano Ariadna Moraleda.
Dissabte 22 de juliol
22 h. Plaça d'Octavià. Ballada sota els estels, amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona.
Dissabte 19 d'agost
22 h. Plaça d'Octavià. Ballada a la fresca, amb la Cobla Mediterrània.
Dilluns 11 de setembre
Matí. Plaça de Rafael Casanova. Diada Nacional de Catalunya. Ofrena a Rafael Casanova.20 h. Ballada de la Diada Nacional de Catalunya, amb la Cobla Ciutat de Terrassa.
Diumenge 24 de setembre
10.30 h i 16 h. Plaça d'Octavià. 48è Aplec de la Sardana. Amb la Cobla Principal del Llobregat, Cobla Jovenívola de Sabadell, Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i Cobla Mediterrània.
Diumenge 15 d'octubre
12 h. Ermita de la Salut de Valldoreix. Ballada a l'Aplec de la Salut, amb la Cobla Ciutat de Terrassa. Organitza: EMD Valldoreix.
Diumenge 29 d'octubre
12 h. Plaça de l'U d'Octubre. Ballada de la Festa de Tardor. Amb la Cobla Jovenívola de Sabadell.
Diumenge 12 de novembre
12 h. Plaça de l'U d'Octubre. Ballada de sardanes, amb la Cobla Marinada.
Diumenge 26 de novembre
11 h. Pavelló de la Guinardera. Concurs final de Punts Lliures. Organitza: Unió de Colles Sardanistes de Catalunya.
Dissabte 16 de desembre
12 h. Plaça d'Octavià. Ballada de Nadal, amb la Cobla Jovenívola de Sabadell.17.30 h. Teatre-Auditori. Presentació de la Guia Sardanista 2024 i lliurament dels Premis Capital de la Sardana. Organitza: Confederació Sardanista de Catalunya.
Diumenge 14 de gener de 2024
12 h. Plaça d'Octavià. Ballada d'inici d'any, amb la Cobla Ciutat de Terrassa.
Dissabte 20 de gener de 2024
Tarda. Plaça de Barcelona. Festa dels Foguerons de Sant Antoni Abat. Ballada d'exhibició i traspàs de la bandera de Sant Antoni a l'Entitat Sardanista.
Diumenge 21 de gener de 2024
Matí. Avinguda del Pla del Vinyet. Rua dels Tres Tombs, encapçalada per l'Entitat Sardanista, banderera del 2024.
Del dijous 1 al dijous 29 de febrer de 2024
Casa de Cultura. Exposició sobre la història de la sardana a Sant Cugat.
Diumenge 25 de febrer de 2024
10 h. Teatre de La Unió. Festa anual de les colles sardanistes. Organitza: Unió de Colles Sardanistes de Catalunya.12 h. Plaça de Barcelona. Ballada de sardanes, amb la Cobla Ciutat de Terrassa.
Diumenge 3 de març de 2024
Matí. Ermita de Sant Medir. Aplec de Sant Medir. Ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània.
Diumenge 10 de març de 2024
Tarda. Teatre de La Unió. Cloenda de la Capitalitat de la Sardana. Amb l'espectacle 'Els Llops d'Àngel Guimerà', de Valentí Maymó.
CONSULTA AQUÍ TOT EL PROGRAMA