'Pedra i Sang' torna al Claustre i comença un traspàs generacional
En aquest any de traspàs, Dolors Vilarasau i Martina Vilarasau codirigiran l'obra, i Xavier Tor i Ricard Mariné compartiran l'Abat Biure
Foto de família a la presentació de Pedra i Sang / Foto: Cugat Mèdia
CulturaPublicat el 2/des/22 per Sara Bella
'Pedra i Sang' torna a la Sala Capitular del Claustre per celebrar, un any més, la seva vintena edició, ja que l'any passat les funcions es van haver de suspendre a última hora a causa de la Covid-19. Per primera vegada, Dolors Vilarasau compartirà la direcció de l'espectacle, i ho farà amb Martina Vilarasau, en un any que ha qualificat 'de traspàs, i no només per mi, sinó també per l'obra'. Així, l'actor Xavier Tor també ha anunciat que compartirà la interpretació de l'Abat Biure amb Ricard Mariné, qui fins ara encarnava l'advocat Pere Çarovira, el qual passarà a ser interpretat per Llorenç Serrahima.
Les representacions, que tenen un preu de 15 euros, se celebraran el 25, 26, 27 i 28 de desembre. La venda d'entrades anticipada ja està disponible a pedraisang.cat, a santcugat.cat/nadal i a l'APP Nadal Sant Cugat. També es podran adquirir presencialment a l'Oficina de Turisme, tots els dimecres i divendres, a partir del 7 de desembre, de 10 a 14 h.
Relleu generacional
Dolors Vilarasau ha presentat Martina Vilarasau com "algú que ha fet totes les funcions de l'obra, té tots els estudis i coneixements necessaris i, a més, té una visió global de l'espectacle". La directora també ha avançat que, gràcies a un conveni entre l'Ajuntament i l'institut Angeleta Ferrer, l'alumnat del batxillerat escènic formarà part tant del cor com de l'equip tècnic de l'elenc.Per la seva banda, Martina Vilarasau, ha confessat que el traspàs li suposa "un orgull i un repte, però també fa una mica de por". "'Pedra i Sang' forma part del patrimoni de Sant Cugat i per això mereix ser protegit i valorat", ha afegit. La nova directora també ha volgut explicar la seva visió particular de l'obra, un espectacle que, segons ha dit, "connecta molt el públic gràcies a tres narratives". En aquest sentit, ha parlat de la història central, és a dir, l'assassinat de l'Abat Biure, que és la que fa avançar la trama; del cor, que ella considera com un únic personatge que, a través de la música, connecta amb l'emoció i "actua com un element universal i unificador de la història"; i, finalment, l'èpica, la ressonància de llegenda que respira tota l'obra.
La jove directora també ha valorat la clara influència en el text de Shakespeare, tant pels temes que tracta com per la combinació de tragèdia i comèdia, així com l'escriptura en vers de Josep M. Jaumà "que dona molta musicalitat a l'obra".
Presentació al Claustre
Tot plegat s'ha explicat, aquest divendres, en la presentació de l'espectacle, al Claustre, en un acte que també ha comptat amb la participació de la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, els actors Xavier Tor i Ricard Mariné, i l'autor de l'obra, Josep M. Jaumà.
DECLARACIONS
Dolors Vilarasau
Les tradicions han de sobrepasssar les persones, i fa anys que em plantejava passar la direcció a una altra persona. Aquest any el veig com un any de traspàs, no només per mi sinó també per l'obra.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Martina Vilarasau
Aquest traspàs passa per entendre que pedra i sang està consolidat com un espectacle que forma part del patrimoni de sant cugat i aconsegueix connectar amb el públic.
Your browser doesn’t support HTML5 audio