Enric Sullà: 'Les classes de Ferrater no eren només a l'aula'

El filòleg i escriptor ha parlat sobre la tasca de Ferrater com a mestre de crítica literària

Enric Sullà, a la dreta, amb Jordi Cornudella / Foto: Cugat Mèdia

Cultura

Publicat el 7/nov/22 per Sergio Morales

El Gabriel Ferrater poeta és prou conegut per tothom, però com va ser com a professor? El filòleg i escriptor Enric Sullà va ser alumne seu el curs 1968-1969 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que llavors impartia classes al Monestir de Sant Cugat. 'Vam tenir la sort que vingués', ha explicat sobre l'arribada del poeta a les aules a mig curs, després de la renúncia del professor que impartia classes de crítica literària. En el marc del cicle 'Enraonar', dedicat aquesta tardor a Ferrater amb motiu del centenari del seu naixement i dels 50 anys de la seva mort, Sullà ha destacat com les seves lliçons 'no eren només a l'aula': 'continuaven als passadissos i, també, al Mesón'.

Sullà ha destacat l'aportació de Ferrater, que oferint classes magistrals, va acostar a la universitat les tendències que dominaven a Europa. "Ens va considerar adults", ha recordat. De fet, també ha reivindicat la fama de Ferrater, sovint considerat un autor que no sempre ha estat a la primera plana. "Els companys de claustre respectaven moltíssim Ferrater", ha assegurat, tot explicant que a les seves lliçons no només hi havia alumnes, sinó que també hi assistien altres persones com a oients. "Va aconseguir un gran respecte extraordinari", ha refermat Sullà.

La influència de Ferrater en Sullà va ser tant que va inspirar-lo per fer també de professor de literatura. Ha impartit classes de filologia catalana al Regne Unit i al Canadà i, des de 2008, és catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la UAB.

Cugat Mèdia ha enregistrat íntegra la ponència d'aquest dilluns i la penjarà íntegra en vídeo.


DECLARACIONS

Enric Sullà

Sorties de classe i hi havia professors que continuaven. Ferrater ho feia al passadís i al Mesón, on hi havia converses on es parlava de literatura i tantes coses.

Your browser doesn’t support HTML5 audio