L'orgue del Monestir 'despertarà' el 17 de novembre després d'un any de restauració

S'han recuperat les pintures romàniques que hi havia amagades darrere dels tubs i que ara quedaran a la vista

Cultura

Publicat el 26/oct/22 per Albert Solé

El 17 de novembre l'orgue del Monestir tornarà a despertar-se. Un cop acabada la restauració, que ha tardat un any i ha costat 156.000 euros, l'orgue romàntic simfònic que va dissenyar el mestre Gaietà Estadella per al Monestir de Sant Cugat tornarà a sonar amb més força, ja que s'han duplicat el nombre de tubs que tenia. Passarà de 500 a poc més de 1000, tal com havia previst el mestre orguener.

D'orgues històrics no n'hi ha gaires a Catalunya i, per tant, el de Sant Cugat té un valor important. Molts van quedar destruïts durant la Guerra Civil, i del mestre Estadella en queden molt pocs. "Hem volgut que la restauració tingués una continuïtat amb l'orgue que ja teníem, i hem volgut seguir el que Gaietà Estadella va fer fa 100 anys, i hem completat el seu disseny inicial", recorda mossèn Emili Marlés.

Aquesta restauració ha permès recuperar les pintures romàniques que havien quedat ocultes darrere els tubs. De fet, gràcies a l'orgue s'han conservat, ja que la resta que hi havia a les parets han desaparegut. Aquest és el fet que ha complicat més la feina de restauració, de la qual se n'ha encarregat Federico Acitores, un expert que ja ha construït 112 orgues i n'ha restaurat 98. "Aquest ha sigut especialment difícil pel poc espai i per les pintures, que s'ha hagut de readministrar l'espai per deixar les pintures a la vista".

La renovació de l'orgue ha suposat una inversió de 156.392 euros per a la Parròquia. D'aquests, 100.000 els tenien ja estalviats,i la resta els han aconseguit a través de la campanya de mecenatge 'Apadrina un tub', dels quals encara queden uns 8.000 euros per completar.

El nou orgue de més de 1.000 tubs s'estrenarà el 17 de novembre, quan el bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, el beneirà. El primer concert complet, però, serà el dia 26 de novembre, de la mà de l'organista de la Sagrada Família, Juan de la Rubia.




DECLARACIONS

Emili Marlés

D'orgues històrics no n'hi ha tants a Catalunya i per tant, té un valor important. Hem volgut que tingués una continuïtat amb l'orgue que ja teníem, i hem volgut seguir el que Gaietà Estadella va fer fa 100 anys, i hem completat el seu disseny inicial.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Federico Acitores

Aquest ha sigut especialment difícil pel poc espai i per les pintures, que s'ha hagut de readministrar l'espai per deixar les pintures a la vista.

Your browser doesn’t support HTML5 audio