Ferrater: poeta i filòsof?
El poeta i músic Jaume Coll Mariné ha reflexionat al cicle 'Enraonar' sobre el lligam entre Ferrater i la filosofia
Jordi Cornudella i Jaume Coll Mariné, aquest dilluns a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia
CulturaPublicat el 24/oct/22 per Sergio Morales
Gabriel Ferrater va ser tot un estudiós interessat per diversos vessants del coneixement. Un d'ells és la filosofia, però això no vol dir pas que ell fes de filòsof, quan escrivia. 'Totes les lectures que va fer no ens han de fer pensar que les incorporava en la seva obra', ha reflexionat el poeta i músic Jaume Coll Mariné. L'osonenc, graduat en Filosofia, ha participat aquest dilluns al cicle 'Enraonar', centrat en aquesta edició en la figura del poeta santcugatenc, del qual es commemora enguany el centenari del seu naixement i els 50 anys de la seva mort.
Coll Mariné considera que "Ferrater no feia filosofia". Ho ha fonamentat en què la filosofia té "una estructura molt marcada", amb uns plantejaments fonamentats i desenvolupament que desemboquen en unes conclusions. "La poesia passa fora del món, no ens interessa com a coneixement científic", ha dit en contraposició de la filosofia.
Ara bé, això no feia que Ferrater defugís de totes les influències que absorbia. Per exemple, Coll Mariné ha dit que "un poeta pot estar escrivint i, alhora, reproduint la fenomenologia, encara que no en sigui conscient".
Amb tot plegat, ha admès la complexitat de llegir Ferrater; el lector ha de fer una feina de comprensió per comprendre tot allò que el poeta vol dir. Ara bé, aquest bagatge que cal tenir no exclou pas que el missatge que Ferrater volia transmetre "hi era tot".
La xerrada d'aquest dilluns es podrà veure aviat tant a Cugat Mèdia com al canal de Youtube de l'Ajuntament.
DECLARACIONS
Jaume Coll Mariné
És possible que el lector hagi de fer una feina de comprensió, però la comprensió hi és tota, en el text.
Your browser doesn’t support HTML5 audio