L'exposició 'L'art de Bola de Drac' recull una mostra de material original provinent del Japó
El Museu del còmic de Sant Cugat repassa la història i impacte de l'obra mítica
L'exposició es podrà visitar fins al 30 de setembre / Foto: Cugat Mèdia
CulturaPublicat el 4/ago/22 per Bel Miralles
L'exposició del Museu del Còmic 'L'art de Bola de Drac' aprofundeix en els orígens de l'obra d'Akira Toriyama a través d'una mostra exclusiva de material original provinent del Japó. El museu ofereix una explicació de com es van fer el còmic i la sèrie animada i repassa el seu llegat i història.
L'exposició s'estructura en cinc parts, cada una dedicada a una fase diferent de la història de l'obra. Dues parts recullen la història del manga; al Japó i a Catalunya i les altres tres expliquen el procés de creació dels dibuixos animats. Tot això a partir de documents inèdits que són "el més proper a l'original que es pot aconseguir actualment", explica Adrian Ros, organitzador de l'exposició. Entre el material exposat es troben el primer i últim número de la revista Shonen Jump importats del Japó on es va publicar per primera vegada, rèpliques de pàgines originals, primeres edicions catalanes del manga i fotocòpies que se solien intercanviar al Mercat de Sant Antoni de Barcelona.
Però el principal reclam, considera Ros, és poder veure com es feia la sèrie animada, de principi a fi. L'exposició té mostres de tot el procés de producció, des dels primers esborranys, anomenats 'storyboards', a les versions ja en color, anomenades 'cells'. "És una cosa que no és fàcil de veure per un aficionat o col·leccionista que no estigui molt ficat en el tema, ni a Catalunya ni a Europa".
Bola de drac va tenir un impacte considerable en la societat catalana dels 90. "La clau és que va ser una cosa totalment nova. No s'havia vist mai aquí i moltes sèries que van venir després han begut de l'esperit de Bola de Drac". El fet que fos una història d'aventures, amb lluites espectaculars, amb un heroi que se supera a si mateix i cada cop lluita amb enemics més forts van ser els elements que van enganxar als adolescents catalans, explica l'organitzador. De fet, els elements sexuals i violents eren tan xocants que a Espanya es va censurar part de la sèrie animada. 'Bola de Drac' encara és rellevant avui dia i "viu del seu llegat". El 2015 es va començar a publicar una continuació de la sèrie original anomenada 'Bola de Drac Super'.
L'exposició està tenint molt bona rebuda, tant per part d'aficionats casuals com dels més obsessionats i es podrà visitar fins al 30 de setembre.
DECLARACIONS
Adrian Ros
Bona part de la mostra és importada del Japó. És una cosa que no és fàcil de veure per un aficionat o col·leccionista que no estigui molt ficat en el tema, ni a Catalunya ni a Europa.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Adrian Ros
La clau és que pels nens dels 90 va ser una cosa totalment nova. Aquesta història d'aventures, lluites espectaculars, donar-ho tots pels amics i superació no s'havia vist mai aquí. Moltes sèries que van venir després han begut de l'esperit de Bola de drac.
Your browser doesn’t support HTML5 audio