Sant Cugat, a punt per celebrar una Festa Major 2022 com les de sempre
La gresca porta a la ciutat unes 200 activitats del 28 de juny al 3 de juliol
Publicat el 14/jun/22 per Sergio Morales
Sant Cugat tornarà a fer-la grossa com no es feia des d'abans de la pandèmia. La Festa Major de la ciutat se celebra entre el 28 de juny i el 3 juliol, amb més de 200 activitats repartides arreu del municipi. Sota el lema 'Som molt grans', la ciutadania podrà gaudir d'actuacions musicals, de la cultura popular i tradicional, d'activitats esportives i propostes per a tots els gustos.
Mapa dels espais de la Festa Major / Foto: Ajuntament
CONSULTA AQUÍ EL PROGRAMA DE LA FESTA MAJOR 2022
La Festa Major d'enguany repartirà les activitats arreu de la ciutat, organitzades en diferents espais temàtics per més d'una cinquantena d'entitats, que sumen esforços amb l'Ajuntament. "Serà una oportunitat per a la ciutat de lluir", ha celebrat l'alcaldessa, Mireia Ingla.
Enguany la Festa Major acollirà més de 100 concerts a l'aire lliure, més d'una cinquantena de propostes d'arts escèniques i de cultura popular, amb activitats esportives. La tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha posat en valor que la gresca, després d'haver superat les restriccions de la pandèmia, "recupera i amplia espais". També ha celebrat la recuperació amb tota la normalitat dels seguicis festius (el d'inici de la Festa Major i el de Sant Pere), de les activitats de cultura popular: "Tot allò que ens identifica com a Sant Cugat".
Madrona ha recordat que enguany la festa grossa coincideix amb efemèrides com el 140è aniversari de La Lira, els 35 anys dels Geganters, les tres dècades dels Bastoners i els 25 de la primera diada castellera per Festa Major. A banda de la cultura popular, la tinenta d'alcaldia de Cultura ha recordat el retorn d'altres propostes tradicionals com el concurs d'arrossos, la fumada lenta de pipa, l'estovallada o el tast de vins.
Destaca l'absència al programa de la caseta del Centro Popular Andaluz (CPA). Des de l'Ajuntament han explicat que, a causa que la situació que travessa l'entitat, enguany no poden assumir l'organització d'aquest espai. Tot i això, el CPA sí que ha col·labora en l'organització d'algunes de les propostes recollides al programa de la festa grossa.
Dimarts 28
La gresca començarà el dimarts 28 a les 19 h amb el Seguici d'Inici de Festa Major, on la cultura popular i tradicional de la ciutat recorrerà els centre de Sant Cugat fins a l'ajuntament, on a les 20 h tindrà lloc el pregó, a càrrec d'una representació de dones esportistes de la ciutat. L'alcaldessa ha destacat que es tracta d'un pregó "molt coral" amb què es vol refermar l'aposta i la visibilització de l'esport femení.La cultura més tradicional de la ciutat seguirà tenint protagonisme durant la primera jornada: passada la mitjanit, a les 01 h, se celebrarà el seguici nocturn, que culminarà a la plaça d'Octavià.
Dimecres 29
Les colles, això sí, no tindran massa temps per descansar: dimecres, dia de Sant Pere, hauran de despertar el poble amb les tradicionals Albades, amb un recorregut de grallers i timbalers que començarà a les 8 h. La celebració del copatró de Sant Cugat es farà grossa entre les 17 h i les 21.30 h, amb el seguici pel centre, la Missa Major (19 h) i un autèntic clàssic: el ball del vano i el ram, el Paga-li Joan, a les 20.15 h als Jardins del Paga-li Joan.Dijous 30
Els caps de cartell de la proposta musical de la Festa Major comencen a prendre protagonisme dijous, 30 de juny, amb l'actuació d'Arnau Griso al parc de l'Arborètum (22.30 h) i la música de la Balkan Paradise Orchestra (23.59 h) al parc de Ramon Barnils.Divendres 1
Divendres torna la cara més tradicional, amb el concert d'havaneres a la plaça d'en Coll (20 h) i el correfoc jove i infantil (20.30 h). La jornada la tancarà un dilema: La Pegatina actuarà a les 23 h al parc de l'Arborètum; Joan Miquel Oliver, a la mateixa hora, però a la plaça d'Octavià. I passada la mitjanit, a les 00.30 h, torna la gresca més esbojarrada de la mà de De Mortimers i el seu karaoke, al parc de Ramon Barnils.Dissabte 2
Dissabte la gresca començarà ben d'hora, amb les activitats esportives, la botiga al carrer i altres propostes culturals. A la tarda, tindrà lloc las 35a Trobada Gegantera, amb colles vingudes d'arreu del territori fins al bell mig de Sant Cugat, amb un aplec a la plaça d'Octavià (17 h). Un altre dels clàssics de la festa grossa arriba a les 19 h, amb la rua de balls tradicionals 'De Bolívia a Sant Cugat', que anirà des de la plaça de Lluís Millet fins a la plaça del Mil·lenari. Ja quan caigui el sol, a les 19.30 h, el parc Central serà l'escenari ideal per a la 9a Estovallada.La gresca es desfermarà a les 23 h amb el Correfoc de Festa Major i els versots i l'esclat del foc (00.30 h), a la plaça d'Octavià. Tot plegat culminarà amb la música d'Ebri Knight. Poc després, a la 1 h de la matinada, el parc de l'Arborètum serà l'espai per al concert de La Sra. Tomasa.
Diumenge 3
Qui encara tingui forces, podrà gaudir diumenge de la matinada bastonera (9.30 h), amb un recorregut amb sortida des de La Unió Santcugatenca. Al migdia, la Rambla del Celler s'omplirà d'olor a safrà i calor de la bona, amb el 41è Concurs d'Arrossos. A la tarda, els Castellers de Sant Cugat celebraran la 25a Diada de Festa Major, acompanyats pels Castelleres de Sants i els Moixiganguers d'Igualada.El punt final a la gresca el posarà, com ja és habitual, el castell de focs, a càrrec de la Pirotècnia Tomàs de Benicarló. Es podrà veure a partir de les 23.15 h al parc del Turó de Can Mates.
CONSULTA AQUÍ EL PROGRAMA DE LA FESTA MAJOR 2022
DECLARACIONS
Mireia Ingla
Hem intentat que sigui molt equilibrat, que els espais estiguin molt identificats però que a l'hora s'hi faci de tot a tot arreu.
Your browser doesn’t support HTML5 audio