Dansa, música, interpretació i poesia se sumen per homenatjar Ferrater a Sant Cugat
El Teatre-Auditori ha acollit aquest divendres una proposta que agrupa diverses disciplines artístiques en homenatge al poeta santcugatenc
Un moment de l'espectacle / Foto: Ajuntament de Sant Cugat
CulturaPublicat el 20/mai/22 per Elisabet Molina
La 27a edició del festival de cantautors del Barnasants a Catalunya ha finalitzat aquest divendres al Teatre-Auditori Sant Cugat amb l'estrena de 'Ferrater. G', un espectacle que ha homenatjat el poeta Gabriel Ferrater, coincidint amb l'any que commemora la seva figura. L'espectacle és una producció pròpia del festival, l'Ajuntament i el mateix Teatre-Auditori. Amb aquesta cloenda artística, s'han entregat també els Premis Barnasants 2022, que reconeixen la trajectòria artística i l'activisme cultural del territori. Així, amb motiu del centenari del naixement del poeta, disciplines artístiques com la dansa, la música, la interpretació i la poesia s'han unit per recordar-lo a Sant Cugat, on va morir el 1972.
La proposta artística ha comptat amb la veu i coordinació de Meritxell Gené, qui ha teixit la proposta artística des dels seus inicis mitjançant la composició de la melodia de les cançons i coordinant els artistes. Gené ha explicat a Cugat Mèdia que des del començament li va semblar una proposta arriscada, però molt potent, ja que mitjançant la dansa contemporània i l'actoratge ha musicat els poemes de Ferrater amb uns tocs d'electrònica. Tot plegat, ha aconseguit cohesionar un passat històric amb un present avantguardista sobre un mateix escenari.
La resta de l'equip el componen l'actriu Estel Solé, la qual interpreta a Ferrater en l'audiovisual, els músics Santi Careta i Pau Guillamet i els coreògrafs Margherita Bergamo i Ricardo Salas. Aquests últims, al no ser originaris de Catalunya, confessen no tenir grans coneixements previs de Ferrater i asseguren haver-se pogut apropar a la cultura local i haver pogut gaudir de "la màgia" del poeta, professor i crític de literatura i art. El grup d'artistes coincideix amb la bona sintonia que ha imperat entre ells i Meritxell Gené afegeix que això era una gran prioritat des del començament, ja que, segons constata "s'agraeix tant a dalt com a baix de l'escenari".
Així doncs, a partir d'una idea que va néixer a finals de l'estiu passat s'ha creat una cohesió d'energies artístiques amb l'objectiu d'impregnar a l'espectador d'un dels grans poetes catalans.
La tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha assistit a l'espectacle i ha valorat molt positivament que la ciutat aculli la cloenda d'un festival "tan conegut arreu dels Països Catalans". Madrona ha recordat, també, que el fet que l'espectacle parli de Gabriel Ferrater el mateix dia del centenari del seu naixement "és una coincidència" a tenir en compte.
Premiats
Les cofundadores del Festival Altaveu Fina Sala i Pietat Hernàndez han estat guardonades amb el premi Barnasants 2022 a l'activisme cultural. De la seva banda, la cantant i activista Júlia León ha rebut el premi a la trajectòria del certamen.
DECLARACIONS
Meritxell Gené
En el moment de musicar Ferrater no va ser gens fàcil, perquè em semblava un poeta molt difícil de posar-li música. Però aquest cop ha sorgit dle no res, de manera molt bèstia i visceral
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Esther Madrona
Acollir la cloenda d'un festival tan conegut arreu dels països catalans crec que és una molt bona notícia. A més, si és un espectacle de nova creació que parla sobre Ferrater, que justament avui, 20 de maig, fa 100 anys que va néixer, són moltes coincidències de cop i jo crec que la ciutat pot estar molt contenta d'acollir aquesta cloenda.
Your browser doesn’t support HTML5 audio