Marina Porras: 'Ferrater va ser un escriptor polititzat; els seus textos de literatura són textos polítics'
La crítica literària ha recollit els textos i entrevistes de Gabriel Ferrater en el llibre 'Donar nous als nens'
Publicat el 20/mai/22 per Albert Solé
‘Donar nous als nens’ és el darrer llibre de la crítica literària Marina Porras, que agafa el títol, versionat en català, del primer llibre de poemes de Gabriel Ferrater, 'Da nuces pueris'. Aquest 20 de maig es compleixen 100 anys del naixement a Reus de Gabriel Ferrater, i per aquest motiu el 2022 és l'Any Ferrater a tota Catalunya. Aquesta rubinenca ha vingut fins a la biblioteca Gabriel Ferrater de Sant Cugat per parlar d’un personatge que ella va descobrir llegint els seus assajos de literatura catalana.
El llibre de Marina Porras, experta en Ferrater des que en va fer la tesi doctoral, és un recull de tots els textos que va escriure el poeta, fora de la poesia: "Ferrater ha quedat fixat com un dels grans poetes catalans del segle XX, és a dir, que la seva figura com a poeta no està discutida. Però, en canvi, no està tan ben situat com un gran intel·lectual del segle XX català que és realment el que és Ferrater. No només és un grandíssim poeta sinó un intel·lectual molt important".
'Donar nous als nens' també inclou un altre recull difícil de trobar, que són totes les entrevistes que Ferrater va concedir a periodistes i companys de professió i que es van publicar en diferents mitjans. Per a Porras, Ferrater "és un gran entrevistat" i per això li feia il·lusió recollir-les "perquè donen una imatge molt interessant del personatge, i explicada per ell mateix". L'autora considera que Ferrater era políticament incorrecte a les entrevistes, i que si fos un personatge contemporani, seria exactament igual: "Hi ha personatges magnètics que no poden evitar parlar des d'una veritat molt seva, molt pensada. I que l'obligava a explicar-se molt lliure, i crec que ara mateix diria el mateix, però l'impacte seria un altre. No crec que fos gaire ben rebut".
El pròleg del llibre de Marina Porras està escrit en forma de biografia on l'escriptora dona la seva visió del poeta. Una visió que no coincideix amb la que dona Jordi Amat en la seva biografia de Ferrater, 'Vèncer la por', també publicada recentment. "No coincidim en gairebé res... Jo volia presentar aquests textos amb un pròleg que expliqués la meva visió de la figura de Ferrater, i vaig veure que ho havia de fer en forma de biografia", afirma.
Un altre tema que desmenteix Marina Porras sobre Ferrater és que fos un escriptor que fugís de la política durant el franquisme que ell va viure. "Jo és que crec que és un escriptor polititzat, sobretot en la faceta d'escriptor. En la seva faceta individual sempre es va preocupar de dir que tenia aquesta aversió a les ideologies, i llavors és un clixé que ha quedat i s'ha malinterpretat. I això és el que m'interessava a l'hora de fer el llibre. Si mires els seus textos de literatura són textos polítics, i a mi em va interessar per això, i tenia clar que la literatura és política. I en els seus textos ho enllaça d'una manera directa sempre, amb una lectura sofisticada i intel·lectual, però el lligam entre cultura i política, no ho he vist en més assagistes catalans", conclou.
RECUPERA EL REPORTATGE DE CUGAT MÈDIA SOBRE LA VIDA DE GABRIEL FERRATER A SANT CUGAT