Sant Cugat: ciutat de la cultura de la pau en contra de totes les guerres
Els santcugatencs s'han unit per clamar la pau a la plaça d'Octavià
Entitats i assistents amb el colom de la pau / Foto: Cugat Mèdia
CulturaPublicat el 3/abr/22 per Beatriz Carmona
Sant Cugat s'ha omplert de missatges de pau a la plaça d'Octavià amb motiu de la invasió russa a Ucraïna. Les organitzacions Unipau, Amics de Pedra i Sang, l'Ateneu, l'Orquestra Simfònica de Sant Cugat i la Taula d'Arts Plàstiques, s'han unit per fer possible 'Art contra les guerres', un acte reivindicatiu per donar suport als ucraïnesos sota un escenari d'harmonia que vincula teatre, música i poemes. Els artistes han traslladat al públic que aquest esdeveniment protesta contra 'totes les guerres del món' i que encara es necessiten noves iniciatives per fomentar la convivència global.
'Art contra les guerres' ha començat amb la lectura del seu manifest, un document que fa una crida a la Unió Europea perquè "garanteixi l'accés d'assistència humanitària" en aquesta crisi. En ell es demana als polítics que "inverteixin tots els esforços necessaris per al diàleg" i es manifesta que "la pau és el camí i que per això es necessita acció".
Dolors Vilarasau, la membre d'Amics i Pedra que ha dirigit l'activitat, ha remarcat que 'Art contra les guerres' és "un acte de suport a una cultura de la pau, fet des del món de l'art". Vilarasau hi ha insistit en el fet que "l'art i la paraula serveixen per a molt i que es valoren poc". "En aquestes manifestacions d'art hi ha resistència i capacitat i amb això a poc a poc podem canviar les coses", ha explicat.
Entre els artistes que han pujat a l'escenari ha destacat l'ucraïnesa Yulia Sladkovska i la seva filla Illaria, que han emocionat als santcugatencs amb un cant participatiu amb una de les cançons de la seva terra. Sladkovska ha donat les gràcies a la comunitat per acollir a tots els refugiats ucraïnessos i ha assegurat que "estem tots junts" en aquesta guerra. Altres actuacions que sortien al cartell han sigut 'Senyors de la Guerra de Bob Dylan', 'Joc d'Escacs', 'Pregària de guerra de Marc Twain', 'Lectura de poemes de Gabriel Ferreter', 'Perruqueria de versos', 'Vent per la pau' i 'El cor de Pedra i Sang'.
El centre artístic, Pou d'Art, també ha participat en l'esdeveniment. Al costat de la muralla del Monestir els alumnes de l'escola, acompanyats de les seves famílies i amics, han treballat fent un píxel d'arts amb llana de diferents colors per crear conjuntament un colom de la pau. Al final de l'acte, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha donat un breu discurs per agrair la labor de totes les entitats participants. A més, ha demanat als santcugatencs que continuïn envoltant la ciutat de "coses boniques". "Després de la pandèmia, la solidaritat torna a ser la primera fila" ha manifestat Ingla.
Tot i que les condicions de pluja han afectat les actuacions, els ciutadans han demostrat la seva preocupació per Ucraïna i s'han quedat asseguts fins al final.
DECLARACIONS
Dolors Vilarasau
Penso que l'art tot i que ens pensem que és una cosa inútil i no serveix per res, junt amb la paraula serveix per a molt i a poc a poc podem canviar les coses.
Your browser doesn’t support HTML5 audio