Maica Rafecas presenta a Sant Cugat 'El setembre i la nit', la seva primera novel·la

L'obra va ser una de les nominades al Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any


  • Comparteix:

Maica Rafecas i Ester Andorrà durant la presentació / Foto: Cugat Mèdia

Maica Rafecas i Ester Andorrà durant la presentació / Foto: Cugat Mèdia

L'Ateneu Santcugatenc ha acollit aquest dissabte la presentació del llibre 'El setembre i la nit', una obra en què Maica Rafecas s'estrena com a novel·lista i que va ser una de les nominades al Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any. Òmnium Sant Cugat ha organitzat l'acte i la presentació ha anat a càrrec de l'editora de LaBreu Edicions Ester Andorrà. Andorrà ha explicat que 'El setembre i la nit' es va publicar la primavera passada, i que la tercera edició acaba d'arribar a la impremta.

L'obra descobreix la història de l'Anaïs, que quan s'assabenta de la imminent expropiació de la petita vinya familiar a causa de la propera construcció d’un polígon, exigeix al seu pare que no accepti, per dignitat. A partir d'aquí, comença una lluita en solitari, obsessiva i irracional als ulls de familiars i veïns, que l'Anaïs sembla disposada a portar fins al final. És així com amb 'El setembre i la nit' Rafecas vol reivindicar la pagesia i també un lloc, que en aquest cas és el Baix Penedès, d'on és ella, i més concretament el seu poble: Llorenç del Penedès. Per la llorencenca, aquesta és la llavor de la novel·la i per això cal dur-la per tot el territori, ja que no parla només del Baix Penedès, sinó del problema global que suposa la pagesia i l'emergència climàtica: "La gràcia és poder fer una denúncia sobre la situació de la pagesia i reivindicar la pagesia, que tan important és per tots: tant pels del camp com pels de la ciutat. I paral·lelament, reivindicar un lloc que m'és propi, i això ajuda a haver-me obsessionat amb aquesta novel·la i a escriure-la de la manera que l'he escrit".

Rafecas ja havia publicat l'any 2017 el poemari 'Blanc breu' (Edicions Bromera), i Andorrà ha subratllat que el fet que vingui del món poètic també es nota a 'El setembre i la nit': "el llenguatge poètic és constant dins la novel·la", ha assegurat. A més, l'autora ha parlat d'alguns dels símbols que hi ha incorporat, com la cultura de ramat o el mar. Com a editora, Andorrà també ha manifestat la il·lusió que els va fer la nominació al Premi Òmnium: "Com que nosaltres som una editorial molt petita i amb autors que no tenen gaire trajectòria, trobo important que el Premi Òmnium tingui l'antena ben col·locada davant la qualitat literària sigui d'on sigui que ve. Això és un punt a favor. Ara ja veig que segueixen el nostre catàleg, i això dona com una empenta".

La presentació s'ha tancat amb la lectura d'un fragment escollit per l'editora, amb el qual ha volgut destacar que aparegui la contínua idea de la consciència del pas del temps.







Maica Rafecas

La gràcia és poder fer una denúncia sobre la situació de la pagesia i reivindicar la pagesia, que tan important és per tots: tant pels del camp com pels de la ciutat. I paral·lelament, reivindicar un lloc que m'és propi, i això ajuda a haver-me obsessionat amb aquesta novel·la i a escriure-la de la manera que l'he escrit.

Ester Andorrà

Com que nosaltres som una editorial molt petita i amb autors que no tenen gaire trajectòria, trobo important que el Premi Òmnium tingui l'antena ben col·locada davant la qualitat literària sigui d'on sigui que ve. Això és un punt a favor. Ara ja veig que segueixen el nostre catàleg, i això dona com una empenta.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.