L'Arxiu Nacional de Catalunya adquireix 204 plaques de vidre originals del fotògraf Auguste Chauvin

Les imatges són un testimoni de l'èxode republicà a la Catalunya Nord l'any 1939

Una de les imatges d'August Chauvin adquirida per l'Arxiu Nacional de Catalunya / Foto: ACN - Arxiu Nacional de Catalunya

Cultura

Publicat el 15/des/21 per Acn

L'Arxiu Nacional de Catalunya ha adquirit recentment 204 negatius en plaques de vidre originals del fotògraf Auguste Chauvin. Les imatges, comprades a un col·leccionista, corresponen a la retirada republicana al seu pas pels punts fronterers de La Jonquera-el Pertús (Alt Empordà), el Coll d'Ares (Prats de Molló, Ripollès) i la Guingueta d'Ix (Cerdanya), així com a la vida als camps de refugiats bastits per l'Estat francès, de manera precària, a les platges d'Argelers i el Barcarès. El Departament de Cultura ha explicat que l'adquisició ha estat 'una operació difícil que s'ha allargat durant més de quatre anys', i ara les imatges seran conservades al fons registrat com a 'Auguste Chauvin'.

Els 204 negatius s'han rebut instal·lats en 14 capses i presenten dos formats: 10x15 i 9x13. El seu estat de conservació és immillorable i no han patit cap trencament, despreniment d'emulsió ni pèrdues d'imatge, segons ha indicat el Departament de Cultura.

Les imatges mostren, entre altres, els grups descansant, les rengleres d'automòbils de tota mena, canons i blindats abandonats, les fileres de soldats arrossegant maletes, sacs i bosses, uns caminant, altres portats en cues interminables de camions. Algunes imatges retraten també l'arribada per mar de mitjans per fer front a la catàstrofe humanitària.

Chauvin capta amb gran sensibilitat l'actitud d'angoixa vital i desorientació, perfectament retratada en les imatges de grup de gent enfredorida i distant, sota la mirada de l'exèrcit francès i les tropes colonials, a peu i a cavall, sabre en mà, darrere les filferrades; alguns soldats republicans, davant la seva càmera, saluden amb el puny en alt.