Mònica Planas (periodista i crítica): 'A vegades la televisió t'arrossega a fer coses que van contra els teus principis'

L'autora santcugatenca ha presentat el seu nou llibre 'El petó del capità Kirk' a la sala El Siglo del Mercantic


  • Comparteix:

Presentació del nou llibre de Mònica Planes, 'El petó del capità Kirk', a la sala El Siglo del Mercantic de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Presentació del nou llibre de Mònica Planes, 'El petó del capità Kirk', a la sala El Siglo del Mercantic de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La periodista i crítica de televisió santcugatenca Mònica Planas ha presentat aquest dijous el seu nou llibre 'El petó del capità Kirk' (editorial Univers), una revisió i ampliació d'articles publicats entre el 2015 i el 2019 al diari 'Ara'. Aquesta obra és un recull de 80 històries i anècdotes de la televisió, la majoria del món anglosaxó. Juntes mostren la influència que ha tingut aquest mitjà de comunicació en la construcció de la cultura popular occidental dels últims 70 anys. Segons Planas, els Estats Units i el Regne Unit han tingut un paper 'determinant' en el món de la televisió i els seus programes han estat 'un mirall' per a la resta de països. L'acte, organitzat pel 'TOT Sant Cugat' i celebrat a la sala El Siglo del Mercantic, ha comptat amb la presència de l'escriptora, Mònica Planas, i ha estat moderat per la periodista i guionista del programa Versió Rac1 Marta Cailà.

El títol del llibre s'inspira en la famosa sèrie de ciència-ficció americana 'Star Trek', creada per Gene Roddenberry, perquè és quan l'autora es va adonar del "poder transformador de la televisió". En aquesta sèrie es produeix el primer petó oficial interracial de la història d'aquest mitjà entre el Capità Kirk, interpretat per l'actor canadenc William Shatner, i l'actriu afroamericana Michelle Nichols. "Amb tota la intenció del món es va decidir gravar aquest petó. Era una mostra de la capacitat dels Estats Units de combatre el racisme i prejudicis contra els negres als anys 60", ha dit Planas.

Segons Planas, "la televisió és capaç del millor però també del pitjor, i a Espanya es decanta cap al pitjor". "Els canals privats estan convertint la major part dels seus continguts en televisió porqueria i les públiques, amb els seus problemes econòmics, troben moltes dificultats per poder competir", ha explicat la periodista santcugatenca. Segons ella, aquest tipus de continguts generen audiència perquè "apel·len als sentits primaris i les baixes passions", els quals atrauen el públic. "La televisió té una autoritat que quan hi vas no pots contradir res del que es diu. Quan a la gent li posen un micròfon i una càmera davant, se sent obligada a obeir i deixar-se endur", afirma la periodista. "Molts cops la televisió t'arrossega a fer coses que van en contra dels teus principis", afegeix.

El llibre, editat per l'Editorial Univers en català i La Catedral en castellà, ja es pot trobar a les llibreries. En aquest acte, que ha comptat amb el patrocini d'Amat Cultura i el suport de Mercantic, Ómnium Cultural i la llibreria Alexandria, han assistit una quarantena de persones de públic, entre elles l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla.


Mónica Planas

La televisió privada està convertint bon part dels seus continguts en televisió escombraries. Les televisions públiques estan tenint molta dificultat per lluitar contra aquests continguts. I les dificultats econòmiques que passen aquests mitjans fa que els sigui difícil competir amb això.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.