L'artista Tomàs Sunyol porta a Sant Cugat 'Veïns', la seva particular visió del carrer on viu
El pintor fa una aproximació en primer pla i una mirada més llunyana del seu carrer, a Badalona
Tomàs Sunyol (al centre) en la presentació de l'exposició 'Veïns' a la Sala Rusiñol / Foto: Cugat Mèdia
CulturaPublicat el 7/oct/21 per Gerard Casado
'Veïns' és l'exposició de Tomàs Sunyol que mostra el carrer on viu, a Badalona, des de dues mirades diferents. Una des d'un punt de vista més proper, emulant la infantesa o la joventut, que ofereix un primer pla del carrer, un espai on 'les coses semblen més senzilles i sense complicacions'. L'altra és una mirada ja més adulta, amb perspectiva, que representa aquella mirada llunyana, complexa que porta la maduresa. Són les representacions del mateix carrer, però des de dues etapes diferents de la vida del pintor.
'Veïns' és un dels projectes més personals del pintor català Tomàs Sunyol. Assegura que el que diferència aquesta exposició de la resta és "la mirada retrospectiva alhora que actual del mateix punt de vista, del mateix carrer". Sunyol ha presentat aquest dijous a la tarda a la Sala Rusiñol l'exposició, on predomina "el cromatisme intens i la síntesi de les formes", tal com indica Imma Pueyo, que ha presentat l'acte.
La sèrie destaca la desconstrucció de la realitat, simplificant les obres fins a tal punt on les formes geomètriques expressen el significat de l'obra. Les formes predominants són els rectangles il·luminats, que simulen portes de casa, amb vida, que conviden a passar. L'autor assegura que tot i ser d'una mateixa sèrie i tenir certa continuïtat les obres són independents entre elles.
Sunyol ressalta que les seves obres preferides són 'Veïns. El Soterrani' i 'Veïns. 18-16', dues obres d'oli sobre tela de 120 centímetres que formen part d'aquesta primera mirada, vinculada amb la infantesa de la vida de l'autor. És aquest estil tan particular el que fa interpretar les seves obres, descobrint veritats ocultes i certeses que s'accepten perquè arriben directament al cor i omplen d'alegria. Pel que fa als suports i la tècnica, Sunyol, opta per utilitzar oli i espàtula sobre suports de tela o fusta que l'han portat a estar present a nombroses col·leccions d'Europa, Estats Units i el Japó. L'obra de Sunyol es focalitza en els carrers i la seva llum, l'entorn per on passa la vida.
A l'acte han acudit una vintena de persones i ha estat retransmès per Instagram. La historiadora i crítica d'art Imma Pueyo ha fet una anàlisi inicial de l'exposició a l'hora que ha introduït al pintor, qui ha ofert la seva visió després. L'obra de Sunyol es podrà visitar a la Sala Rusiñol fins al 2 de novembre.
DECLARACIONS
Tomàs Sunyol
Sí que m'és una cosa més personal, els altres quadres que he fet tots tenien una línia, que són pintar carrers i llocs, raconets o coses així, però aquesta en ser una cosa molt més personal, molt més en primera persona, es podria dir que sí, que és una exposició molt més personal, molt més introspectiva.
Your browser doesn’t support HTML5 audio