Les 'Lectures a la fresca' fan una mirada crítica feminista al Sant Cugat d'abans de la Segona República

El premi del públic ha reconegut l'actuació de Martina Vilarasau en la 7a edició del cicle

Cultura

Publicat el 23/set/21 per Sergio Morales

Un homenatge a l'alcalde republicà Roc Codó ha posat punt final a la 17a edició del cicle 'Lectures a la fresca', amb una representació que es va haver d'ajornar al juliol arran de la situació sanitària. La plaça de Barcelona ha estat el teló de fons d''Irene i Roseta, o una versió feminista de Les espardenyes de Cal Roc', que ha situat l'acció al negoci que tenia qui va ser batlle de Pins de Vallès. El tradicional premi que es lliura en cada edició, enguany l'ha decidit el públic, que ha votat Martina Vilarasau com l'actriu més destacada.


MIRA-HO A CUGAT TV

Fa 100 anys que a Cal Ventura s'estrenava 'Les espardenyes de Cal Roc', escrita per Ramon Segalés 'Perla', que de fet era un dels participants de les tertúlies que s'orquestraven (això sí, bàsicament amb presència masculina) a l'espardenyeria de qui poc després va ser elegit alcalde, que es trobava al carrer de Santa Maria. Aquesta revisió ha tintat de feminisme aquella història, amb el protagonisme d'Irene, esposa de Roc, i Roseta, dona de Ventura.

La sessió d'aquest dijous ha tingut lloc a la plaça de Barcelona de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La sessió d'aquest dijous ha tingut lloc a la plaça de Barcelona de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La directora del muntatge, Dolors Vilarasau, ha dedicat la representació d'aquest dijous a Joan Tortosa, encarregat de recopilar l'obra, i també a la recentment desapareguda Eulàlia Auladell. Vilarasau ha assenyalat com aquesta representació posa de manifest com era la societat de fa un segle, "masclista i tancada en ella mateixa". Una peça teatral que, a més, retrata els estaments i oficis dels temps previs a la Segona República.

Per la seva banda, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha reconegut el valor d'un muntatge a l'hora d'assenyalar el masclisme i la repressió que patien les dones fa 100 anys. Ingla, a més, ha agraït l'empenta d'Amics de Pedra i Sang per tirar endavant aquesta representació tot i els impediments derivats per la pandèmia.

L'actriu Martina Vilarasau s'ha endut el reconeixement del públic, per votació, com la intèrpret més destacada. Emocionada, ha recollit el premi i ha posat en valor com en la preparació de les 'Lectures a la fresca' es crea "una màgia impressionant".

Enguany les 'Lectures a la fresca' han tingut de lema 'A banda i banda del Tibidabo', amb tres espectacles que han situat l'espectador a Barcelona, Collserola i també, és clar, Sant Cugat.






DECLARACIONS

Dolors Vilarasau

És un retrat fidedigne del Sant Cugat de fa 100 anys, escrit no per literats, sinó pels personatges. Això li dona un aspecte documental que crec que és molt interessant.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Mireia Ingla

En el seu dia us vau reinventar amb les lectures confitades i ara ho heu tornat a fer, en aquest escenari fantàstic.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Martina Vilarasau

Les 'Lectures a la fresca' són un fet meravellós, es crea una màgia impressionant. És un petit projecte que després mostrem a les places.

Your browser doesn’t support HTML5 audio